FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bogdanović: Srbija ne odustaje od lokalnih izbora na Kosovu

Autor: ssai
BEOGRAD, 27. ožujka 2012. (Hina) - Srbijanski ministar za Kosovo Goran Bogdanović izjavio je kako Srbija, ni poslije negativnog odgovora međunarodne misije UNMIK-a oko održavanja srbijanskih parlamentarnih i lokalnih izbora na Kosovu, nije odustala od njihova održavanja.

Bogdanović je u razgovoru za beogradski dnevnik ''Danas'' od utorka kazao kako će Srbija nastaviti razgovore s UNMIK-om, Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS) i svim relevantnim međunarodnim čimbenicima kako bi se, po njegovim riječima, osiguralo nesmetano održavanje srbijanskih izbora na Kosovu.

Na pitanje postoji li u srbijanskoj vladi dogovor o izborima na Kosovu i šta je zapravo stajalište državne politike o tom pitanju, Bogdanović odgovara kako je ''raspisivanjem izbora na cijelom teritoriju Srbije to stajalište jasno izraženo''.

Srbijanski ministar dodao je da je cilj svakog raspisivanja izbora njihovo održavanje i da nadležni organi procjenjuju hoće li se i kako oni održati u određenim područjima koja su u specifičnom režimu te da to ne bi smjelo biti predmet politizacije, već, kako kaže, ozbiljnog i racionalnog pristupa.

Po riječima Bogdanovića, ozbiljnost situacije i odgovornost nalažu da se mora uzeti u obzir da se bez potpore međunarodnog prisustva južno od rijeke Ibra teško mogu organizirati izbori i dostaviti izborni materijal, kao i da se moraju uzeti u obzir sigurnosni rizici, prijetnje Prištine i albanskih ekstremista.

''Ove činjenice nisu izgovori za odustajanje, nego se moraju uzeti u obzir kod odluke o održavanju izbora kako se narod ne bi izlagao riziku od nasilja'', kazao je ministar.

Upitan zašto Beograd inzistira na UNMIK-u kada se zna je ta misija svoje ovlasti prenijela na Prištinu i da je rekonfiguracijom, s kojom se složila aktualna srbijanska vlada, UNMIK izgubio svako realno političko značenje, Bogdanović objašnjava kako su, ''uz sve mane'', UNMIK i posebni predstavnik glavnog tajnika UN i dalje čuvari Rezolucije 1244.

Srbijanski ministar istaknuo je kako eventualno neodržavanje srbijanskih lokalnih izbora na Kosovu neće dovesti do gašenja srpskih institucija koje tamo postoje.

U Srbiji su za 6. svibnja raspisani parlamentarni i pokrajinski izbori, a za isti datum predsjednica srbijanskog parlamenta raspisala je lokalne izbore, obuhvativši njima i Kosovo. Kosovski je parlament potom donio rezoluciju kojom zabranjuje održavanje srbijanskih parlamentarnih i lokalnih izbora na teritoriju Kosova, a predsjednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi nekoliko dana nakon toga izjavio je da će srbijanski izbori na teritoriju Kosova biti silom spriječeni bude li potrebno.

(Hina) xdas ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙