FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: dsta
ZAGREB, 2. travnja 2012. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski je bruto domaći proizvod (BDP) u prošloj godini zabilježio nultu stopu rasta, objavio je danas Državni zavod za statistiku u procjeni tromjesečnog obračuna BDP-a. DZS je objavio procjenu za četvrto tromjesečje te revidirane procjene BDP-a za prva tri tromjesečja prošle godine, a ta je revizija uslijedila nakon revizije podataka o robnoj razmjeni u 2011. Tako podatak o BDP-u u cijeloj prošloj godini pokazuje da je riječ o nultoj stopi, dok je prva procjena DZS-a, objavljena krajem veljače, pokazivala rast za 0,2 posto. Najnoviji podaci DZS-a ukazuju da hrvatsko gospodarstvo stagnira. Oni upućuju na to da u Hrvatskoj nema oporavka, te da zemlja ima zaista duboke strukturne probleme, koji su dodatno podržani nepovoljnom situacijom u okruženju, ocjenjuje Zrinka Živković Matijević, direktorica Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffesien Consultinga. Ističe kako je situacija u domaćem gospodarstvu primarno loša zbog unutarnjih čimbenika - niske konkurentnosti i niske vrijednosti izvoza. Napominje i kako korekcija BDP-a na nula posto potvrđuje da oporavak hrvatskog gospodarstva izostaje i treću godinu za redom.

ZAGREB - Stotinjak radnika Bilokalnik drva prosvjedovalo je danas pred zgradom Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) kako bi zatražilo od Ivana Ergovića, predsjednika HUP-a i Uprave Nexe grupe, u čijem je sastavu Bilokalnik drvo, isplatu zaostalih plaća i otpremnina, te ponovno pokretanje proizvodnje. Proizvodnja u Bilokalnik drvu prekinuta je u prosincu, a sada je upućen prijedlog za pokretanje stečajnog postupka na Trgovačkom sudu u Varaždinu. Ergović je dužan 146-ici radnika plaće za siječanj, veljaču i ožujak, a vjerojatno i za travanj, ovisno o tome kada će biti pokrenut stečaj zbog kojeg radnici trebaju dobiti i otpremnine. Prosvjednici su zatražili od Ergovića, koji je većinski vlasnik a ujedno i najveći vjerovnik, jer je založio nekretnine Bilokalnik drva za kredit od oko 140 milijuna kuna, da nađe dobrog strateškog partnera koji će osigurati nastavak rada poduzeća iz Koprivnice koje se bavi proizvodnjom vrata. Ergović ima moralnu obvezu prema radnicima Bilokalnik drva jer je u proteklih šest godina, koliko je većinski vlasnik te tvrtke, promijenio čak pet direktora koji su, na kraju, poduzeće odveli u stečaj, kažu sindikalci.

ZAGREB - Tvrtka Viadukt izvijestila je putem Zagrebačke burze o potpisanim ugovorima za izgradnju terminala za rasute terete u Luci Ploče te izgradnji platoa Graničnog prijelaza Klek. Ugovor o izgradnji terminala za rasute terete u Luci Ploče, potpisan 29. ožujka, vrijedan je 406,5 milijuna kuna, a ugovor su potpisali Lučka Uprava Ploče, španjolska tvrtke CYES i Viadukt. Projekt se financira iz kredita Svjetske banke. Rok izgradnje je 26 mjeseci. Ugovor su potpisali Lučka Uprava Ploče, španjolska tvrtke CYES i Viadukt. Ugovor za izgradnju platoa Graničnog prijelaza Klek s instalacijama potpisan je 30. ožujka, investitor je Ministrstvo financija, ugovor je vrijedan 22,9 milijuna kuna bez PDV-a i rok izgradnje je 100 dana.

ZAGREB - Hrvatski telekom (HT) predstavio je danas prve usluge temeljene na LTE tehnologiji u sklopu svoje 4G ili četvrte generacije mobilnih mreža koju je HT u komercijalni rad pustio pretprošlog tjedna, a što korisnicima omogućuje do deset puta veće brzine surfanja od dosadašnjih te kvalitetniji i količinski veći bežični prijenos podataka. Usluge su sadržane u dvije nove podatkovne tarife, pri čemu posebne pogodnosti imaju studenti i mladi do 28 godina, koji su i među najvećim korisnicima interneta i mobilnih komunikacija, kazao je na predstavljanju usluga predsjednik Uprave HT-a Ivica Mudrinić. Istaknuvši da je riječ o najnaprednijim uslugama u mobilnim komunikacijama, naglasio je i da HT, ali i Hrvatska time ulazi u skup najnaprednijih tržišta koje nude usluge na LTE tehnologiji i imaju 4G mreže. To za sada ima, kako se čulo, 20-ak zemalja u svijetu.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu zaposlenih u pravnim osobama u Hrvatskoj za siječanj ove godine iznosila je 31,23 kune, što je u odnosu na prethodni mjesec manje za 0,2 posto, a u odnosu na siječanj prošle godine manje je za 1,7 posto, pokazuju podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku. Najviša prosječna neto satnica za siječanj isplaćena je u promidžbi (reklami i propagandi), od 55,09 kuna. Najniža prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po satu zaposlenih u siječnju isplaćena je u proizvodnji kože i srodnih proizvoda, u iznosu od 15,88 kuna.

ZAGREB - Posredstvom hrvatskih putničkih agencija u Hrvatsku je prošle godine došlo 6,6 posto više stranih turista nego u godini prije ili njih gotovo dva milijuna, a porast od 6 posto ti su strani turisti ostvarili i sa 13,4 milijuna noćenja, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Prema tim podacima u Hrvatskoj je prošle godine poslovalo 1.016 putničkih agencija i njihovih poslovnica organizirajući jednodnevne izlete i putovanja za domaće turiste u zemlji i inozemstvu te putovanja stranih turista u Hrvatskoj, a s datumom 31. kolovozom prošle godine sve te agencije zapošljavale su ukupno 4.500 djelatnika, od kojih tri tisuće za stalno.

DUBROVNIK - U dubrovačku Zračnu luku danas je sletio prvi ovogodišnji zrakoplov tvrtke Finnair iz Helsinkija, a tim je letom uspostavljena redovna linija te finske kompanije koja će na relaciji Helsinki - Dubrovnik i obratno prometovati od danas do 27. listopada. Prvim zrakoplovom iz Helsinkija je stiglo oko 140 finskih turista, a prema riječima voditelja prodaje Finnaira Juhania Nuoramoa svakim letom prema dosadašnjim rezervacijama u Dubrovnik će dolaziti najmanje 100 finskih turista. Zrakoplovi tvrtke Finnair na relaciji Helsinki - Dubrovnik i obratno letjeti će ponedjeljkom, srijedom i subotom.

ZAGREB - Najstariji zagrebački hotel Palace ove godine, u kojoj obilježava 105 godina rada, očekuje nastavak lanjskog pozitivnog trenda u poslovanju te za 1. svibnja najavljuje otvorenje novog fitness i wellness centra u sklopu hotela. Direktorica Hotela Palace Josipa Jutt Ferlan ističe i da je hotel od početka ove godine postao među prvim u Hrvatskoj nositelj još jedne službene kategorije prema klasifikaciji hotela, kategorije Hotel baština/Heritage hotel. Osim 64-postotne prosječne godišnje zauzetosti hotela, što je iznad prosjeka zagrebačkih hotela, ostvarili su i financijsko povećanje u odnosu na 2010., i to u prihodima od 11 posto, u bruto operativnoj dobiti od 25 posto te u neto dobiti od 34 posto. Palace Hotel smješten je u centru Zagreba, gostima nudi smještaj u 118 luksuznih soba, tri apartmana i dva poluapartmana, s ukupno 170 kreveta, a raspolaže i s dva restorana te nekoliko sala za konferencije i bankete.

ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze danas stagniraju, jer nema značajnijih vijesti koje bi potaknule investitore na življu aktivnost, stoga su na oprezu nakon pozitivnog prvog ovogodišnjeg tromjesečja. Crobex indeks oko podneva bio je u minusu 0,1 posto, na 1.831 bodu, a Crobex10 0,07 posto, na 1.001 bodu. Redovni promet dionicama iznosio je do podneva 4,8 milijuna kuna, što je otprilike upola manje nego u petak u to doba. Dionicom HT-a do podneva je ostvareno malo više od milijun kuna prometa, a cijena joj se pala 1,5 posto, na 214,4 kune. Slijedi dionica Petrokemije, s 915.000 kuna prometa. Cijena joj je ojačala 1,4 posto, na 279,11 kuna.

ZAGREB - Kuna je na danas utvrđenoj tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) u odnosu na tečajnicu od petka oslabila prema euru za 0,08 posto, a oslabila je i prema drugim važnijim valutama. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a, koja se primjenjuje od sutra, iznosi 7,513047 kuna. Na vrijednosti su prema kuni dobile danas i sve ostale promatrane inozemne valute. Švicarski je franak ojačao 0,11 posto, vrijednost britanske funte porasla je za 0,17 posto, a tečaj američkog dolara viši je za 0,06 posto. Srednji tečaj franka iznosi 6,238000 kuna, funte 9,021430 kuna i dolara 5,627329 kuna.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙