FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nada u povećanje kriznih fondova eurozone poduprla tečaj eura

Autor: scvi
LONDON, 30. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Tečaj dolar se u petak na međunarodnim tržištima spustio na najnižu razinu u mjesec dana prema košarici međunarodnih valuta, pod pritiscima daljnjih prodaja zbog očekivanja daljnjeg ublažavanja monetarne politike u SAD-u, dok euru podršku pruža nada u dogovor o povećanju iznosa fondova za suzbijanje dužničke krize u eurozoni.

Dolarov indeks .DXY pao je tako na 78.727 bodova, najnižu razinu u mjesec dana, pogođen i dalje pritiscima nakon ovotjednih izjava čelnika američke središnje banke Fed Bena Bernankea, koji je ostavio otvorenu mogućnost za daljnje ublažavanje monetarne politike u toj zemlji.

Euro je u takvim okolnostima ojačao prema dolaru 0,3 posto, na 1,3337 dolara. Drži se tako nadomak najviše razinu u mjesec dana od 1,3385 dolara, na koju se popeo početkom tjedna. Prema jenu se stabilizirao na 109,68 jena, nakon gubitaka dan ranije.

Dolar se spustio na najnižu razinu u mjesec dana i prema švicarskom franku. Prema jenu je oslabio 0,35 posto, na 82,09 jena, stabilizirajući se nakon pada na najnižu razinu u tri tjedna od 81,830 jena.

Premda je uzlet dolara prema jenu od početka godine izgubio na zamahu u protekla tri tjedana, dolar je na putu da prvo tromjesečje završi na dobitku od gotovo sedam posto, kažu analitičari.

U fokusu tržišta je i španjolska vlada koja se sprema danas objaviti stroge mjere štednje. Mnogi analitičari očekuju da će Španjolska muku mučiti s provedbom proračunskih rezova u ionako već anemičnom gospodarstvu zbog strogih mjera štednje.

Podršku euru u kratkoročnoj bi perspektivi mogli pružiti dogovor ministara financija i predstavljanje španjolskog proračuna koji se očekuju tijekom dana, smatraju analitičari i trgovci. Ministri financija eurozone na sastanku u Kopenhagenu vjerojatno će pristati da se privremeno gotovo udvostruči iznos dvaju fonda, u jednom od posljednjih pokušaja da okonča dužničku krizu.

Euro bi se ipak idućih tjedana i mjeseci ponovno mogao naći pod pritiscima prodaja zbog zabrinutosti u vezi neodrživih razina dugova u zemljama eurozone, smatraju analitičari.

"Povećanje iznosa kriznih fondova u eurozonu bit će poticajno za euro, premda je tržišta toga već svjesno", kazala je Audrey Childe-Freeman, valutna analitičarka u banci JP Morgan Private Bank.

(Hina) xvmo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙