FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze jačaju drugi dan zaredom

Autor: neba
LONDON, 27. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros porasle, drugi dan zaredom, jer je predsjednik Feda Ben Bernanke poručio da će monetarna politika ostati labava kako bi se znatnije smanjila nezaposlenost u SAD-u.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica ojačao je do 9,30 sati 0,4 posto, na 1.092 boda, nakon što je jučer skočio 0,9 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u plusu između 0,3 i 0,5 posto.

Jučerašnji Bernankeov komentar da bi gospodarstvo trebalo rasti brže kako bi se znatnije smanjila nezaposlenost oživio je nadu ulagača u daljnje popuštanje monetarne politike, a to poticajno utječe na tržišta kapitala.

„Labava monetarna politika pomoći će američkom tržištu nekretnina i poboljšati uvjete hipotekarnih kredita. Ona će, također, sniziti cijenu financiranja kompanija, stoga smo i daljnje skloni ulaganju u dionice, više u američke nego u europske“, kaže Guy Foster, direktor u tvrtki Brewin Dolphin.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros skočio 2,4 posto, na 10.255 bodova, najvišu razinu od ožujka prošle godine, kada su Japan pogodili katastrofalni potres i tsunami val.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙