FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 30. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

BUDIMPEŠTA

Predsjednik je "nedodirljiv" prema mađarskom zakonu i samo on može donijeti odluku o svojoj ostavci, rekao je u petak mađarski premijer Viktor Orban za jutarnji program radija Kosssuth. Na pitanje voditelja programa treba li predsjednik Pal Schmitt sam donijeti odluku o tome hoće li podnijeti ostavku nakon što mu je sveučilište Semmelweis oduzelo u četvrtak doktorat zbog plagijata, Orban je odgovorio da je "jasno da nitko drugi ne može donijeti odluku". Orbanov glasnogovornik Peter Szijjarto izjavio je za televiziju TV2 da "svi trebaju ostati smireni i strpljivi" te da se premijer i zastupnici u parlamentu trebaju pridržavati ustava u kojemu se navodi da je predsjednik "nedodirljiv".

PARIZ

Policija je u petak ujutro uhitila dvadesetak radikalnih islamista u Francuskoj, napose u Toulouseu, više od tjedan dana nakon smrti Mohameda Meraha, ubojice na skuteru, doznaje se od izvora bliskih istrazi. Odmah nakon Merahove (22) smrti, državni odvjetnik u Parizu Francois Molins rekao je da je istraga "sada usredotočena na pomagače" Mohameda Meraha. Predsjednik Nicolas Sarkozy zatražio je od policije da izvrši "procjenu" opasnosti osoba za koje se zna da njeguju simpatije prema radikalnom islamu. Ovu sveobuhvatnu operaciju proveli su istražitelji Glavne uprave za unutarnje obavješćivanje (DCRI) uz pomoć elitne jedinice nacionalne policije Raida, u Toulouseu, Nantesu, Le Mansu i Parizu i okolici.

JANGON

Mianmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi rekla je u petak da djelomični parlamentarni izbori koji se u nedjelju održavaju nisu zapravo demokratski, navodeći brojne nepravilnosti tijekom predizborne utrke, i da ne kani ući u vladu bivših vojnih dužnosnika koja je trenutno na vlasti u toj zemlji. "Mislim da ove izbore ne možemo ocijeniti slobodnim i pravednim uzmemo li u ozbir ono što smo vidjeli proteklih mjeseci", rekla je ta dobitnica Nobelove nagrade na tiskovnoj konferenciji u Jangonu. Njezina stranka, Nacionalna liga za demokraciju (LND) upozorila je na više nepravilnosti, napose u vezi s izbornim listama, ocijenivši ih "neprihvatljivim za demokratske izbore". Suu Kyi je, reagirajući na glasine da će ući u vladu, istaknula da "ne nipošto ne kani napustiti parlament pošto se toliko borila da u njega uđe", na tiskovnoj konferenciji koju je održala dva dana uoči izbora na kojima se natječe za zastupničko mjesto u parlamentu.

BEJRUT

Protivnici sirijskog režima pozvali su u petak na prosvjede, nezadovoljni zbog pasivnosti arapskih zemalja prema krvavu gušenju pobune u zemlji, dan nakon arapskog summita koji se završio tek pozivom režima i oporbe na dijalog. Arapski čelnici koji su u četvrtak održali summit u Bagdadu, propustili su pozvati Asada na odlazak s vlasti i pružiti potporu naoružavanju pobunjenika, pošto su prije nekog vremena u UN-u iznijeli plan kojim se predviđa prijenos ovlasti predsjednika države na njegova potpredsjednika.

KABUL

Deseci talibanskih boraca ubijeni su u američkim zračnim udarima i sukobu u zapadnom Afganistanu nakon što su pobunjenici napali afganistansku vojnu ophodnju, izjavili su u petak dužnosnici NATO-a i afganistanski dužnosnici. Glasnogovornik ISAF-a je rekao da je ophodnja napadnuta na području Gulistana u zapadnoj pokrajini Farahu u srijedu nakon čega je uslijedio poziv za zračnom potporom. Abdul Rauf Ahmadi, glasnogovornik policije u zapadnom Afganistanu, izjavio je da je ubijeno 30 talibana, a da je 15 ranjeno u sukobima.

MIRANŠAH

Četvorica islamističkih pobunjenika ubijena su u petak u raketiranju američke bespilotne letjelice u plemenskom području na sjeverozapadu Pakistana, uz afganistansku granicu, rekli su obavještajni čelnici. Meta zračnog napada bila je kuća u Miranšahu, glavnom gradu Sjevernog Vaziristana, poznatog kao središte islamističkih pobunjenika povezanih s talibanima i Al Kaidom. Pakistanske pokrajine Sjeverni i Južni Vaziristan rasadište su afganistanskih talibana, napose mreže Hakani, zakletog neprijatelja američkih vojnika iz sastava NATO-a raspoređenih preko granice.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙