FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 5. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

MOSKVA

Vladimir Putin je na ruskim predsjedničkim izborima, po gotovo konačnim rezultatima glasovanja, osvojio 63,9 posto glasova. Na osnovu prebrojanih glasova s 98,47 posto birališta Putin je osvojio 63,9 posto glasova, priopćilo je središnje izborno povjerenstvo. Komunist Genadij Zjuganov osvojio je 17,18 posto glasova, liberal Mihail Prohorov 7,7 posto, populist Vladimir Žirinovski 6,24 posto a centrist Sergej Mironov 3,84 posto. Na izbore je izašlo 64 posto birača.

MOSKVA

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev naredio je u ponedjeljak glavnom tužitelju da preispita "utemeljenost" presude u aferi nekadašnjeg naftnog magnata i kritičara vlasti Mihaila Hodorkovskog, priopćio je Kremlj. Dmitrij Medvedev zadužio je od glavnog tužitelja Jurija Čajku da "do 1. travnja preispita legitimnost i utemeljenost presuda" 32 osuđene osobe, među kojima i Mihaila Hodorkovskog i njegova glavnog suradnika Platona Lebedeva koji služe 13-godišnju zatvorsku kaznu, piše u priopćenju. Dosadašnji predsjednik reagira tako na zahtjev oporbe koja mu je predala listu osoba koje smatra "političkim zatvorenicima", na susretu od 20. veljače. Oslobađanje političkih zatvorenika bio je jedan od zahtjeva velikih oporbenih prosvjeda u Moskvi koji su uslijedili nakon osporavanih parlamentarnih izbora održanih 4. prosinca.

AMMAN

Tijekom noći vođene su teške borbe između snaga lojalnih sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu i pobunjenika koji su krenuli u koordinirane napade na vojne nadzorne točke na cestama južnog sirijskog grada Dere na granici s Jordanom, izvijestili su sirijski aktivisti u ponedjeljak.Izvješća nisu potvrđena i iz neovisnih izvora no izvori iz oporbe su rekli da su pobunjenici, labavo povezani u okviru Slobodne sirijske vojske, posljednjih dana pojačali napade na jugu, sjeveru i istoku Sirije kako bi oslabili pritisak na grad Homs gdje je sirijska vojska prošlog tjedna zauzela četvrt sunitskih muslimana.

FALUDŽA

Dvadeset i sedam policajaca ubijeno je u ponedjeljak ujutro u nizu napada na nadzorne točke u Haditi, 210 km sjeverozapadno od Bagdada, objavili su policijski i medicinski izvori. Napade je izvelo pedesetak naoružanih osoba na različitim nadzornim točkama u gradu, rekao je policijski časnik Ovaid Halaf. "Primili smo 27 tijela", potvrdio je Hatab Omar, pripadnik hitne službe bolnice u Haditi dodajući da su u napadu i ranjena trojica policajaca. Nakon napada koji se dogodio u zoru, snage sigurnosti su u gradu uvele policijski sat.

ADEN

Najmanje 78 jemenskih vojnika ubijeno je u sukobima s pripadnicima Al Kaide koji su pokušavali preuzeti kontrolu nad njihovim položajima u nestabilnoj pokrajini Abijan, prema najnovijim podacima od ponedjeljka. Dvadeset pet pripadnika mreže ekstremista ubijeno je također u tim sukobima do kojih je došlo u nedjelju u zoni Kud, rekao je neimenovani vojni dužnosnik. Dužnosnik vojne bolnice u Adenu potvrdio je tu brojku i kazao da je osoblje bolnice pod velikim pritiskom zbog broja ranjenih. "Morali smo koristiti urede i čekaonice kako bismo ih sve zbrinuli".

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙