FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 3. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

GROSSETO - Prvo istražno ročište tijekom kojega će biti otvorena crna kutija kruzera Coste Concordije i trebale bi biti razjašnjene okolnosti njezina brodoloma počelo je u subotu u Grossetu pred više stotina odvjetnika, stručnjaka i preživjelih iz nesreće 13. siječnja kod otoka Giglia, u kojem su 32 osobe poginule ili nestale.Toskanski grad Grosseto preplavljen je talijanskim i stranim medijima. Četvrt oko gradskog kazališta, gdje se ročište održava iza zatvorenih vrata, okružena je policijom. Glavni pretpostavljeni krivac za katastrofu, kapetan Francesco Schettino nije prisutan. Njegov odvjetnik Bruno Leporatti kaže da nema potrebe da osramnoćeni kapetan napušta svoj rodni grad Meta di Sorrento pokraj Napulja, gdje je u kućnom pritvoru, kako bi nazočio saslušanju. Ukupno je pod sumnjom devet zaposlenika kompanije Costa Crociere u okviru istrage za ubojstvo iz nehaja, brodolom i propuste u suradnji s lučkim vlastima. Na saslušanju će biti oko 70 odvjetnika i njihovih timova koji zastupaju preživjele i članove obitelji žrtava brodoloma. Suci će saslušati svjedoke i ispitati brojne vještake koji bi trebali razjasniti okolnosti nesreće. Tako bi se trebale utvrditi proporcije odgovornosti i krivnje osoba pod istragom.

MOSTAR - Predsjedništvo Hrvatskog narodnog Sabora (HNS) održano u petak u Mostaru suglasilo se da će stranke okupljene oko ovog političkog bloka istaknuti zajedničke kandidate za načelnike nacionalno mješovitih općina na ovogodišnjim općinskim izborima u BiH. "U većini prostora ćemo unutar Hrvatskog narodnog sabora odrediti kandidate za načelnike općina, dok bismo u izborima za općinska vijeća išli samostalno na izbore kako bi sve stranke dobile prostor i ostvarile svoje rezultate", rekao je predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH Dragan Čović kako ga u subotu prenose mediji u Mostaru. Po njegovim riječima, hrvatske bi stranke u općinskim vijećima uspostavljale postizborne koalicije. Iako su predsjednici stranaka koje čine HNS podržali izbor zajedničkih kandidata za općinske izbore koji su najavljeni za jesen ove godine, konačnu potvrdu o tome dat će stranačka čelništva. Stranke okupljene oko HNS-a planiraju istaknuti zajedničke kandidate za načelnike u 26 mješovitih općina u kojima su Hrvati manjina ili su pak neznatno brojniji od drugih naroda. Istodobno, hrvatske stranke neće zajedno nastupiti u općinama zapadne Hercegovine gdje Hrvati imaju dominantnu većinu u stanovništvu.

DAMASK - Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) i sirijski Crveni polumjesec još uvijek nisu ušli u Babu Amr, ustaničku četvrt Homsa koja je od četvrtka ponovno u rukama vojske, izjavio je u subotu glasnogovornik ICRC-a u Damasku. "Nijedna ekipa još nije ušla u Babu Amr jer to vlasti još ne dopuštaju. Još uvijek pregovaramo", kazao je glasnogovornik ICRC-a u Damasku. Šef operacija Crvenog polumjeseca Haled Erksusi također je kazao da "dosad nijedna ekipa nije ušla u Babu Amr. Vlasti su nam dale do znanja da nam je pristup zabranjen iz sigurnosnih razloga". Konvoj Crvenog križa i Crvenog polumjeseca sa sedam kamiona hrane i lijekova te vozilima hitne pomoći za evakuaciju ranjenih i bolesnih od petka popodne stoji na ulazu u Homs.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙