FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bandić: veliki značaj projekta CIVITAS ELAN

Autor: mbuj
ZAGREB, 27. ožujka 2012. (Hina) - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić večeras je, u povodu obilježavanja završnih aktivnosti na projektu CIVITAS ELAN, istaknuo da je velik značaj tog projekta što je na međunarodnoj sceni promoviran Zagreb i njegove težnje u održivoj mobilnosti i što se usput učilo od najboljih europskih primjera.

Projekt CIVITAS ELAN, koji se u Zagrebu provodi od rujna 2008. do rujna ove godine, provodi se i u Ljubljani, Gentu, Portu i Brnu. Ukupan proračun projekta je 29.185.000 eura, a za partnere u Zagrebu 5.140.000 eura. Veći se dio financira sredstvima EU-a, a ostatak osiguravaju partneri.

Gradonačelnik Bandić istaknuo je da značenje tog velikog projekta nije samo u sredstvima kojima ga EU sufinancira, nego prije svega što je to prvi tako veliki projekt na kojem je Zagreb stjecao znanje i iskustva u "provođenju i komuniciranju unutar već uhodanog protokola europskih projekata", što je Zagreb "ušao u krug poželjnih partnera" i što mu je "otvorilo vrata" novih projekata. Ocijenio je da su postignuća projekta rezultat odlične suradnje među partnerima.

U prostorijama ZgForuma gradonačelnik je istaknuo kako očekuje da će se na rezultatima projekta CIVITAS ELAN i po njegovu završetku nastaviti rasprava o održivoj mobilnosti u gradu.

Pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada Jadranka Veselić Bruvo istaknula je da je cilj projekta CIVITAS ELAN poboljšanje kvalitete života građana uspostavom kvalitetnijih rješenja u gradskom prometu te promocijom i poticanjem održivih, čistih i energetski učinkovitih načina sudjelovanja u prometu.

U Zagrebu su planirana poboljšanja u javnom gradskom prometu, smanjenje onečišćenja zraka i buke, veća sigurnost u prometu i drugo. Uz ostalo, projekt se provodi nizom mjera kao što su učinkovitiji i čistiji javni prijevoz, čistiji javni vozni park u sustavu zbrinjavanja gradskog otpada, promicanje vožnje biciklom, pješačenja te javnog gradskog prijevoza, kazala je Veselić Bruvo.

Dosad je kroz projekt sufinancirana nabava 70 novih niskopodnih tramvaja, 160 niskopodnih autobusa i 40 vozila za odvoz otpada i čišćenje ulica, a uveden je i elektronski sustav naplate karata u svim vozilima ZET-a. Otvoren je CIVITAS ELAN Info punkt u starim tramvajskim kolima ispred Tehničkog muzeja, a u prosincu prošle godine i prostorije za komunikaciju s građanima - ZgForum u Gajevoj ulici. Provedena su i istraživanja radi poboljšanja prometnih rješenja i drugo.

Projekt CIVITAS ELAN provodi Grad Zagreb i Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada, kao lokalni koordinator s partnerima iz javnog i civilnog sektora te povezuje partnere s koordinatorom cjelokupnog projekta i, posredno, s Europskom komisijom.

Od 3. travnja do 8. svibnja održat će niz okruglih stolova vezanih uz CIVITAS ELAN te završno događanje 15. svibnja, najavila je Veselić Bruvo.

(Hina) xbma ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙