FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijena barela nafte oko 125 dolara

Autor: mkuz
LONDON, 27. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Cijene nafte na londonskom tržištu u utorak su se kretale oko 125 dolara za barel, slijedom najave sastanka između predstavnika Irana i šest zapadnih velesila idućega mjeseca, čime su porasle nade da bi moglo doći do dogovora oko nuklearnog programa te zemlje.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte danas pala za 9 centi, na 125,56 dolara. Na američkom je tržištu bila u plusu 9 centi i iznosila je 107,12 dolara.

Iran i šest zapadnih zemalja - Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina, dogovorili su da će se 13. travnja sastati radi novih razgovora o nuklearnom programu Teherana, kazali su diplomati za Associated Press u ponedjeljak.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u nedjelju da još ima vremena za rješavanje spora oko nuklearnog programa Irana diplomatskim putem, ali da se taj "prozor zatvara".

Rast zaliha sirove nafte u razvijenim zemljama, kao i jačanje inflacije, te slabija potražnja uzrokovana rastućim troškovima goriva, također pritišću cijene nafte, ocijenili su u Morgan Stanleyu.

"S rekordno visokim cijenama sirove nafte u mnogim valutama, napokon se pojavljuju katalizatori za stvaranje nižih cijena u drugom tromjesečju. Fundamenti jamče skromnu korekciju cijena", priopćila je ta banka.

Ostali analitičari očekuju pak da će zabrinutost zbog situaciej oko Irana zadržati cijene nafte na povišenim razinama. Iran je treći po veličini svjetski izvoznik nafte, i prošloga je tjedna izvijestio o naglom padu inozemne prodaje u prošlome mjesecu, što upućuje da su sankcije koje je nametnuo Zapad počele štetiti iranskom gospodarstvu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 123,49 dolara, što znači da je porasla za 68 centi u odnosu na petak.

(Hina) xmkuz ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙