FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 27. ožujka 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ZAGREB

Najmanje 676 osoba pogubljeno je u ukupno 20 zemalja tijekom 2011. godine, ali broj zemalja koje prakticiraju smrtnu kaznu smanjio se za više od trećine u usporedbi s desetljećem prije, navodi Amnesty International u godišnjem pregledu o smrtnoj kazni i pogubljenjima objavljenom u utorak. Najveći broj pogubljenja dogodio se u Kini, Iraku, Iranu, Sjevernoj Koreji, Saudijskoj Arabiji, Somaliji, SAD-u i Jemenu, ali je tek deset posto zemalja u svijetu, njih 20 od 198, provodilo pogubljenja prošle godine. Više od dvije trećine zemalja u svijetu, njih čak 140, ne primjenjuje smrtnu kaznu ni u zakonu, ni u praksi, a ublaženja ili oprosti smrtne kazne zabilježeni su u 33 zemlje u 2011., što je porast u odnosu na 2010. godinu kada su takvi slučajevi zabilježeni u 19 zemalja.

BERLIN

Glavne njemačke zračne luke zahvaćene su u utorak opsežnim štrajkom koji je doveo do brojnih otkazivanja letova posebice iz Frankfurta. Štrajk je organizirao sindikat Verdi na temelju pregovora o plaći u javnoj službi i nastavlja niz drugih akcija unazad tri tjedna koji su pogodili javni prijevoz, jaslice, bolnice i administraciju u cijeloj Njemačkoj. Zračne luke dosad su bile pošteđene. Samo u Frankfurtu, najvećoj njemačkoj zračnoj luci, 440 letova neće se moći osigurati na ukupno 1300 dnevno, kazao je upravitelj zračne luke Fraport. Većina otkazanih letova pripada prvoj zračnoj kompaniji u zemlji Lufthansi, kazala je glasnogovornica. Štrajk bi tijekom jutra mogao uz Frankfurt i Muenchen, drugi njemački aerodrom gdje je dosad otkazano 85 letova na 1130 predviđenih za danas, zahvatiti i Stuttgart, Duesseldorf, Koeln-Bonn, Muenster-Osnabrueck, Dortmund, Hanover te Bremen.

ISTANBUL

Sirijska rascjepkana oporba počela je u utorak u Istanbulu pregovarati o pomirbi ne bi li i tako pokazala svijetu da može biti suvisla i djelotvorna alternativa predsjedniku Bašaru al-Asadu. Turska i Katar koji trenutačno predsjeda rotirajućim predsjedništvom Arapske lige, pozvali su sirijsku oporbu u Istanbul na razgovore kojima bi trebali organizirati jedinstvenu frontu, ne bi li se tako suprotstavili Asadu koji već godinu dana u krvi guši prodemokratske prosvjede. Na večeri u hotelu u Pendiku, predgrađu Istanbula s azijske strane, okupilo se tristotinjak disidenata, a očekuje se da ih tijekom utorka dođe još na taj, kako turski domaćin kaže "otvoreni sastanak".

SARAJEVO

Ravnatelji burzi vrijednosnih papira iz osam država jugoistočne Europe potpisali su u utorak u Sarajevu platformu za zajednički rad, što je projekt kojega su zajednički potaknuli Vijeće za regionalnu suradnju (RCC) i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Glavni cilj platforme je poboljšanje suradnje burzi vrijednosnih papira i olakšanje pristupa izvorima financiranja u regiji ne bi li se na taj način potaknuo razvoj privatnog sektora, ali i dalji rast domaćih i inozemnih investicija. Projekt bi trebao osigurati razmjenu iskustava te pomoći boljem ukupnom razumijevanju funkcioniranja financijskih tržišta. Glavni tajnik RCC-a Hido Biščević kazao je kako je glavni poticaj za ovakvu suradnju došao od samih burzi. Kazao je kako se sva tržišta u jugoistočnoj Europi suočavaju sa sličnim izazovima u nastojanjima da se oporave od posljedica globalne recesije pa je njihova suradnja tim potrebnija. Uz Zagrebačku burzu potpisnici platforme su i burze iz Ljubljane, Beograda, Tirane, Skoplja, Podgorice, Sarajeva i Banje Luke.

MOSTAR

Nepoznate osobe pucale su u ponedjeljak navečer iz pištolja na zgradu Gradske vijećnice u Mostaru čiju su jučerašnju ceremoniju otvaranja bojkotirali vijećnici bošnjačkih političkih stranaka, no izuzev manje štete nije bilo drugih posljedica, izvijestili su iz policije. Načelnik Policijske uprave Mostar Dragan Jelonjić rekao je kako su nepoznate osobe ispalile više metaka iza jedan sat u noći na zgradu vijećnice koja se nalazi na nekadašnjoj ratnoj crti razdvajanja u Mostaru između Bošnjaka i Hrvata. Nakon incidenta navodno su odmah pobjegli u pravcu Musale, u istočni, većinski bošnjački dio grada. Po Jelonjićevim riječima na licu mjesta pronađeno je pet čahura, a jedno zrno oštetilo je pročelje novootvorene Gradske vijećnice. Drugih posljedica nije bilo.

SARAJEVO

Prijedlog predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Tihića i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika o odgodi općinskih izbora u Bosni i Hercegovini, koji bi trebali biti održani u listopadu, iznenađenje je za ostale stranke-članice vladajuće koalicije u toj zemlji, a otvoreno protivljenje toj zamisli iznijeli su predstavnici stranaka koje su u oporbi na nekoj od razina vlasti. Komentirajući ovaj prijedlog, član predsjedništva Socijaldemokratske partije BiH (SDP) Saša Magazinović izjavio je u utorak "Dnevnom avazu" kako su u toj stranci, koja se smatra jednom od ključnih članica vladajuće koalicije, iznenađeni ovom inicijativom, posebice stoga jer je dvojbena zakonska osnova po kojoj bi uslijedila odgoda. "Očekujemo potpunije obrazloženje od inicijatora", kazao je Magazinović dodajući kako je SDP apsolutno spreman u listopadu testirati povjerenje koje ima kod građana.

PEKING

Kina je u utorak pozvala "sve strane u Siriji da sudjeluju u naporima za posredovanje" izaslanika UN-a i Arapske lige Kofija Annana koji je doputovao u Peking pošto je u Moskvi dobio potporu ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva za svoj mirovni plan. "Nadamo se da će sve strane u Siriji sudjelovati u Annanovim naporima za posredovanje kako bi se stvorili uvjeti za političko rješenje sirijskog pitanja", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei na redovitoj tiskovnoj konferenciji. Kofi Annan se u utorak u Pekingu sastao sa zamjenikom kineskog ministra vanjskih poslova, rekao je njegov glasnogovornik. Tijekom poslijepodneva treba ga primiti kineski premijer Wen Jiabao.

BOGOTA

Kolumbijska vojska je nanijela još jedan težak poraz marksističkoj gerili iz FARC-a, ubivši najmanje 36 njezinih pripadnika u ponedjeljak, nekoliko dana prije očekivana oslobađanja zadnje skupine policajaca i vojnika koje drži kao taoce. "Dosad je ubijeno 36 osoba a tri su ranjene u vojnim operacijama" u pokrajini Meti, na istoku zemlje, rekao je novinarima ministar obrane Juan Carlos Pinzon. "Ova operacija je težak udarac za snage istočne fronte (FARC-a), jedne od najjačih po broju i snazi", istaknuo je ministar, dodavši da je zaplijenjen golem arsenal oružja, od pušaka i strojnica do pištolja i ručnih bomba. Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos pohvalio je "izvrsnu suradnju" kopnene vojske, zrakoplovstva i mornarice, na sjednici ministara vlade zaduženih za sigurnost održanoj u Villavicenciu, prijestolnici pokrajine Mete, 119 km južno od Bogote.

MUMBAI

Petnaest indijskih policajaca ubijeno je u utorak u eksploziji bombe koja se pripisuje maoističkim pobunjenicima, u središnjem dijelu zemlje, izvješćuje agencija Press Trust of India. Napad do kojeg je došlo na istoku države Maharashtra posljednji je u nizu napada maoističke "crvene pobune" koja se desetljećima bori za zaštitu seljaka bez zemlje, protiv policijskog nasilja i korupcije. "Do incidenta je došlo ali još uvijek skupljamo informacije o broju mrtvih i ranjenih", kazao je policijski izvor u okrugu Gadchiroli gdje je bomba eksplodirala. Do napada dolazi ubrzo nakon što je prvi put u Indiji došlo do otmice dva stranca koju su počinili maoistički pobunjenici u državi Orissi.

LJUBLJANA

Član Europskog revizorskog suda Milan Cvikl izjavio je da mjere stabilizacije javnih financija u Sloveniji ne mogu uspjeti samo "neoliberalnim" smanjenjem proračunskih troškova i bez dijaloga vlade i socijalnih partnera. "Neoliberalni prijedlozi na dugi rok ne mogu odigrati svoju pozitivnu ulogu bez reformi i kratkoročnih rješenja za državni proračun i potrošnju, ne samo na strani rashoda nego i na strani prihoda", rekao je Cvikl u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju (STA), preporučujući slovenskoj vladi da reforme provede u dijalogu, te da ne reže samo rashode nego i poveća prihode u proračunu za ovu godinu. Slovenska vlada predložila je prošlog tjedna paket mjera štednje koji bi troškove državnog proračuna u ovoj godini smanjili za 820 milijuna eura, a prve reakcije sindikata su negativne. Sindikati navode da su vladine mjere usmjerene samo na štednju, što bi moglo smanjiti potrošnju i ubrzati pad BDP-a, te da su "socijalno nepravedne" jer će pogoditi najugroženije kategorije. Uz to, sindikati ocjenjuju da mjere neće pogoditi bogatije slojeve u društvu niti predviđaju povećanje prihoda države kroz oporezivanje bankarstva i "financijske industrije" koje smatraju uzročnicima i krivcima za krizu.

LJUBLJANA

Slovenija će ovih dana stranim investitorima ponuditi na otkup novo izdanje svojih državnih obveznica, objavio je u utorak poslovni dnevnik "Finance". Bilo bi to prvo zaduženje Slovenije na međunarodnom financijskom tržištu od stupanja na dužnost nove vlade. Interes za obveznice i zahtijevana kamatna stopa pokazat će vraća li nova vlada proračunskim rezovima i mjerama štednje, čiji je cilj uravnoteženje državnih rashoda s prihodima u 2015. godini, povjerenje stranih financijskih tržišta, navodi slovenski poslovni list. Ministarstvo financija potvrdilo je da će prezentaciju obveznica u Europi za Sloveniju u bliskoj budućnosti organizirati banke BNP Paribas, HSBC Holdings, JP Morgan Chase & Co., Societe Generale i UniCredit, a transakcija će ovisiti o uvjetima na financijskom tržištu. Prethodnih godina Slovenija se na međunarodnom tržištu zaduživala 10-godišnjim obveznicama izdanima u vrijednosti od 1 do 1,5 milijarde eura.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙