FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

GfK: kućanstva se još ne nadaju boljem životu

Autor: dsta
ZAGREB, 22. ožujka 2012. (Hina) - Kućanstva u Hrvatskoj još uvijek se ne nadaju boljem životu, oko 44 posto ih navodi da im je sadašnje financijsko stanje još lošije nego prije godinu dana, više od trećine ocjenjuje da će im u slijedećih godinu dana biti još lošije, a gotovo polovica kućanstava za svoje sadašnje financijsko stanje navodi da jedva sastavlja kraj s krajem, pokazali su rezultati novog vala istraživanja GfK barometra provedenog u ožujku ove godine.

Za gospodarsko stanje u Hrvatskoj tijekom slijedećih 12 mjeseci 62 posto kućanstava misli da će biti lošije (32 posto da će biti znatno lošije, a 30 posto da će biti malo lošije), da će ostati ista smatra njih 22 posto, a 12 posto očekuje da će biti malo bolje.

Svega oko 7 posto kućanstava ima nešto bolju financijsku situaciju nego prije godinu dana. Njih 47 posto smatra da su ostali na istom, ali je za oko 44 posto kućanstava njihovo sadašnje financijsko stanje još lošije nego prije godinu dana.

U slijedećih godinu dana oko 11 posto kućanstava se nada da će im financijska situacija biti barem malo bolja. Oko 49 posto ih procjenjuje da će im financijska situacija ostati približno ista, ali 36 posto kućanstava ocjenjuje da će im biti još lošije.

Znatno gore financije u odnosu na prethodnu godinu, više od prosjeka za zemlju u cjelini, navode građani u sjevernoj Hrvatskoj, u naseljima do 2000 stanovnika, te oni s prosječnim mjesečnim primanjima kućanstva do 1.800 kuna.

Malo goru situaciju navode i ispitanici u Istri s Primorjem te oni iz kućanstava s prosječnim mjesečnim prihodom između 5.501 do 8.000 kuna.

U slijedećih godinu dana znatno lošije financijsko stanje najviše su istaknuli ispitanici u naseljima do 2000 stanovnika, te oni s prihodom kućanstva do 3.500 kuna mjesečno, a najmanje oni kojima prihodi prelaze 8.000 kuna.

Na pitanje o kretanju cijena u slijedećih godinu dana gotovo svi očekuju rast, pri čemu 45 posto njih znatan, a isto toliki postotak umjeren rast cijena.

O kretanju nezaposlenosti u Hrvatskoj u slijedećih 12 mjeseci 42 posto kućanstava očekuje da će nezaposlenost biti znatno veća, a 37 posto da će biti malo veća. Ispitanici u Slavoniji, Lici, Kordunu i Banovini najviše očekuju bitno veću nezaposlenost, a najmanje to navode građani u Istri s Primorjem.

Za sadašnje financijsko stanje 48 posto kućanstava kaže da jedna sastavljaju kraj s krajem, prvenstveno u Slavoniji i sjevernoj Hrvatskoj, a najmanje u Zagrebu. Njih 12 posto koristi dosadašnju štednju, a 9 posto ih se mora zaduživati. Oko četvrtine ih pak nešto i štedi.

O predviđanjima štednje u ovoj godini 44 posto kućanstava kaže da sigurno neće moći štedjeti, a daljnjih 19 posto da vjerojatno neće moći štedjeti. Da u ovoj godini uopće neće moći štedjeti istakli su najviše u sjevernoj Hrvatskoj i Slavoniji (po oko 68 posto), pokazali su rezultati istraživanja GfK Hrvatske.

(Hina) xds yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙