FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Očekivanja njemačkih potrošača za ožujak blago poboljšana - GfK

Autor: mkuz
BERLIN, 28. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Očekivanja njemačkih potrošača za ožujak blago su porasla, budući da zdravo tržište rada potpiruje nade o višim primanjima, pokazalo je u utorak najnovije istraživanje instituta GfK.

Tako je njegov pomno praćeni indeks povjerenja potrošača za ožujak porastao na šest bodova, s 5,9 bodova u veljači, čime je nastavljen njegov postupni blagi rast iz proteklih mjeseci.

GfK navodi da su očekivanja potrošača u vezi s gospodarstvom u narednom mjesecu bila nešto niža zbog europskih dužničkih problema. Oslabila je i njihova spremnost za kupnju, iako je i dalje na razmjerno visokoj razini.

Nijemci su pak znatno optimističniji u vezi svojih primanja u ožujku i nadaju se njihovom 'znatnom povećanju' u predstojećim pregovorima sindikata i poslodavaca.

Njemačko tržište rada bilježi procvat a nezaposlenost je u siječnju iznosila 7,3 posto i bila je osjetno niža nego u mnogim drugim europskim zemljama.

Ekonomist ING-a Carsten Brzeski primjećuje da je GfK-ovi ukupni indeks povjerenja potrošača na najvišoj razini od lanjskog ožujka, dodajući da njegovo najnovije povećanje "ukazuje na daljnju stabilizaciju osobne potrošnje tijekom 2012.".

"Čini se da ni grčka kriza ni visoke cijene goriva ne mogu poljuljati povjerenje njemačkih potrošača", dodao je.

Njemačko gospodarstvo općenito je u posljednjih nekoliko godina bilježilo daleko bolju izvedbu nego ostatak Europe. Mnogi ekonomisti vjeruju da pad bruto domaćeg proizvoda u posljednja tri mjeseca 2011., za skromnih 0,2 posto, neće rezultirati recesijom, koja se definira kao dva uzastopna tromjesečja pada gospodarskih aktivnosti.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙