FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cjeloživotnim obrazovanjem do europskih standarda

Autor: smar
ZAGREB, 20. ožujka 2012. (Hina) - Cjeloživotno obrazovanje i obrazovanje za treću životnu dob europska je praksa već dvadeset godina, a Hrvatska se kvalitetnim programima cjeloživotnog učenja koji imaju višestruke koristi, od promicanja kulture učenja u svim životnim razdobljima do podizanja kvalitete života, može približiti europskim standardima, zaključci su današnjeg okruglog stola "Obrazovanje seniora - tajna je dugovječnosti".

U raspravi, kojoj je svrha probuditi svijest o važnosti ulaganja u cjeloživotno učenje i stjecanje kvalifikacija potrebnih za unaprjeđivanje osobnoga, građanskoga, društvenoga ili profesionalnog djelovanja pojedinca, sudjelovali su profesor na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Milan Matijević, profesorica na Sveučilištu za treću životnu dob Jasna Čurin i polaznica Sveučilišta Božena Lončar. Okrugli stol organiziran je u povodu obilježavanja 2012. godine kao Europske godine aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti.

Jasna Čurin tom je prilikom istaknula da će "Europska unija nametnuti Hrvatskoj nove standarde" te da će cjeloživotno iskustvo postati standard u sklopu kojeg će se, među ostalim, poticati projekti mobilnosti, sudjelovanje u europskim projektima te razvijanje međugeneracijskih projekata.

Istaknula je kako i Hrvatska ima uspješan model podizanja kvalitete života treće dobi, a to je program Sveučilišta za treću životnu dob u sklopu Pučkoga otvorenog učilišta (POUZ), koji se provodi već dvadeset godina, a zajednički je projekt POUZ-a i Katedre za andragogiju zagrebačkoga Filozofskog fakulteta.

Svi programi Sveučilišta za treću životnu dob zahtijevaju aktivno sudjelovanje polaznika te nude mnoge radionice i programe, od kreativnih i informatičkih radionica do programa opće kulture te područja psihofizičkog zdravlja, dodala je Jasna Čurin.

Milan Matijević rekao je kako neki ljudi tek u trećoj dobi pronađu ono u čemu su dobri te je, dodao je, bitno u programima pronaći u čemu je netko dobar, istaknuti to i usmjeriti osobu prema tome. Istaknuo je moto "učenja kao uživanja" koje, kako je rekao, obuhvaća učenje svim organima od glave do pete, a ne samo glavom.

Božena Lončar navela je iskustva i predstavila programe koji su razvijeni na Sveučilištu za treću životnu dob. Istaknula je da je za razvoj još većeg broja kvalitetnih programa bitna komunikacija te osluškivanje samih polaznika.

Okrugli stol "Obrazovanje seniora – tajna dugovječnosti", koji je organizirao Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, održan je danas na Tribinama grada Zagreba.

(Hina) xsmar ynpav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙