FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol o različitim stilovima prehrane

Autor: mbuj
ZAGREB, 20. veljače 2012. (Hina) - Prednosti i nedostaci različitih stilova prehrane bili su tema okruglog stola, organiziranog u Tribini grada Zagreba, na kojem je istaknuta važnost pravilne prehrane od najranije dobi, uz poštivanje individualnih potreba.

Liječnica Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar", dr. Diana Mihok istaknula je kako treba paziti da prehrana bude raznovrsna, balansirana i umjerena, s tendencijom da se konzumira neprocesuirana, svježa hrana, po mogućnosti iz biološkog uzgoja.

Pojasnila je kako na odabir načina prehrane utječu naslijeđene i stečene navike uz velik utjecaj medija i aktualnih trendova, koji mogu biti znanstveno ili iskustveno utemeljeni ili neki "pomodni hit". Ustvrdila je kako je jako važno osluškivati i poštivati individualne potrebe te kako se treba čuvati ekstrema, fanatizma i isključivosti.

Navela je kako hrana životinjskog i biljnog porijekla ima svoje nepobitne prednosti kao i nedostatke. Primjerice, konzumacija mesa u velikim količinama može preopteretiti rad jetre i bubrega, obiluje zasićenim mastima koje mogu povećati rizik obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, pretilosti, karcinoma debelog crijeva i želuca.

Biljna hrana smanjuje sve te rizike, ali je zato siromašna cinkom, kalcijem, vitaminima A, B12 i D te omega-3 masnim kiselinama. Manjak vitamina B12, B6, folne kiseline, omega-3 masnih kiselina povezan je s manjom razinom dobrog kolesterola te povišenom razinom aminokiseline homocistein, koja je povezana s višim rizikom od stvaranja krvnih ugrušaka, ateroskleroze te bolesti srca.

"Pravilna prehrana preduvjet je dobrog i kvalitetnog života, a uspostavljanje prehrambenih sklonosti i navika je proces koji počinje od najranije dobi", istaknula je predsjednica Udruge za prevenciju prekomjerne težine Sonja Njunjić. Naglasila je kako je zbog toga važno da se u najranijoj dobi posveti puno pažnje prehrani, jer će samo pravilna i raznolika prehrana osigurati rast djeteta te njegov kognitivni i fizički razvoj. Rekla je i kako prehrana u najranijoj dobi ima dalekosežne učinke na zdravlje.

Predsjednik udruge "Prijatelji životinja" i zagovaratelj veganske prehrane Luka Oman istaknuo je kako su američki i kanadski nutricionisti izradili opširnu studiju koja, kako je rekao, pokazuje da je dobro isplanirana veganska i druga vegetarijanska prehrana pogodna za sva životna razdoblja, uključujući trudnoću, laktaciju, djetinjstvo i adolescenciju te da je primjereno isplanirana vegetarijanska prehrana zdrava, nutritivno dostatna i korisna u prevenciji i liječenju određenih bolesti.

Pedijatrica-gastroenterologinja, mr. dr. Mirjana Percl rekla je kako Hrvatsko društvo za dječju gastroenterologiju i prehranu te pedijatri smatraju da za djecu u razvoju alternativna prehrana nikako nije adekvatna. Najčešći izvor proteina u alternativnoj prehrani je soja koja, upozorila je, u sebi sadrži biljni ženski hormon, fitoestrogen, koji utječe na raniji ulazak djevojčica u pubertet, a što je, navela je, potvrđeno i istraživanjem. "A da ne kažem što estrogen radi kod mladića, kod kojih je taj hormon potpuno neprirodan", upozorila je.

Okrugli stol organizirala je Udruga za prevenciju prekomjerne težine, suorganizator je Gradski ured za zdravstvo i branitelje grada Zagreba, a pokrovitelj Koalicija udruga u zdravstvu.

(Hina) xbma yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙