FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Osijek: okrugli stol HUP-a i Državnog inspektorata

Autor: ivuc
OSIJEK, 20. ožujka 2012. (Hina) - Poslodavci se pri inspekcijskim nadzorima čestu susreću s različitim tumačenjem zakona i propisa od strane inspektora, kao i s brojnim anonimnim prijavama čija je utemeljenost često vrlo dvojbena, istaknuto je u Osijeku na današnjem okruglom stolu članova osječkog ureda Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i osječke područne jedinice Državnog inspektorata.

Predsjednik osječkog ureda HUP-a Mirko Falamić kazao je kako, uz ove probleme, poslodavci teško mogu pratiti česte izmjene i dopune zakonskih propisa, a inspekcijski nadzori nekad su toliko česti da bi tvrtke morale angažirati osobe koji će biti zadužene isključivo za suradnju s različitim inspekcijama.

Zakoni, smatra, moraju biti jasni i nedvosmisleni kako bi se izbjeglo njihovo raziličito tumačenje pri utvrđivanju mogućih prekršaja, a postupanje po anonimnim prijavama nije dobro jer one mogu biti posljedica podmetanja konkurencije, pa čak i neistinite, ali ih je inspekcija svejedno dužna provjeriti.

"Imamo situacije u kojima kada upitamo inspektore zbog čega tako često dolaze, oni kažu - pa gdje da idemo kad jedino vi na ovome području još radite. Nadzora treba biti, jer i među poslodavcima ima onih koji ne posluju uredno, ali nisu svi poslodavci isti", rekao je Falamić.

Pročelnica osječke područne jedinice Državnog inspektorata Vesela Jezerčić kazala je kako su prošle godine gospodarski inspektori te područne jedinice utvrdili više od 3.000 prekršaja te naplatili oko 285.000 kuna kazni.

Kao najčešće prekršaje navodi obavljanje neregistrirane djelatnosti te komunalne djelatnosti bez koncesije, stavljanje na tržište nesukladnih i nesigurnih proizvoda te posjedovanje nelegalnih računalnih programa.

Najavila je kako će se zbog rasta sive ekonomije ustrojiti i dva nova odjela - za kontrolu obavljanje neregistriranih djelatnosti te nezakonitog zapošljavanja.

Predstavnici inspektorata u raspravi su istaknuli kako je i inspektorima teško pratiti česte izmjene pojedinih propisa, kako su svjesni da ponekad ima različitih tumačenja zakona i drugih akata, ali da u svakom inspekcijskom nadzoru postoji i mogućnost žalbe.

(Hina) xivuc ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙