FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inspektorat: nepravilnosti u isplati plaća putem bonova u Diokiju

Autor: dduk
ZAGREB, 9. ožujka 2012. (Hina) - Državni inspektorat podnio je protiv Diokija optužni prijedlog zbog neisplate minimalne plaće u zakonom propisanim rokovima kao i zbog sumnje da je počinjeno djelo prekršaja kod isplate plaća ili dijela plaća radnicima Diokija u bonovima Konzuma, dok kod Konzuma nisu utvrđene povrede propisa iz nadležnosti inspektorata, ali je o izdavanju i uporabi bonova, koji služe kao sredstvo plaćanja između dva poslodavca, obaviješteno Ministarstvo financija, izvijestili su iz inspektorata.

Državni inspektorat u današnjem priopćenju navodi da je unutar svojih nadležnosti za područje radnih odnosa proveo inspekcijske nadzore kod Diokija i Konzuma vezano na moguće nezakonite isplate plaća ili dijela plaća radnicima Diokija u bonovima Konzuma.

Inspekcijskim su nadzorom, kako navode, utvrđivali ključnu činjenicu - da li je poslodavac svojim radnicima u posljednjih šest mjeseci isplaćivao plaću ili dio plaće u bonovima jer se plaća i naknada plaće moraju isplaćivati u novcu, u bruto iznosu (sukladno odredbama Zakona o radu), da li je bilo povreda Zakona o minimalnoj plaći, jesu li radnicima uručeni u propisanom roku obračuni plaća i naknada plaća sa propisanim sadržajem, jesu li na takve isplate obračunata i uplaćena propisana javna davanja, kao i moguću povredu članka 28. Zakona o čeku.

Inspektorat navodi da je kod Diokija utvrđeno da evidenciju o radnicima i radnom vremenu radnika vodi na propisan način, te da je žiro račun tvrtke u blokadi od kolovoza 2011., a vjerovnici su ga povremeno odblokirali da bi se radnicima mogao isplatiti barem dio plaće.

Za kolovoz i rujan prošle godine radnicima Diokija plaće su isplaćene u ugovorenom iznosu u novcu, a u zakonskom roku uručen im je obračun dugovane, a neisplaćene plaće.

Za listopad 2011. isplaćene su plaće u ugovorenom iznosu, ali djelomično u novcu (u dva obroka), a dijelom u bonovima Konzuma - 20. prosinca bon od 230 kuna, a 22. prosinca bon od 500 kuna (u bonovima je ukupno isplaćeno 330,24 tisuće kuna). Bonovi su na obrascima prikazani kao plaća za listopad.

Za studeni radnicima je isplaćeno 20 posto obračunate plaće te su im 21. veljače 2012. uručeni bonovi Konzuma od 200 kuna po radniku, a prikazani su kao plaća za studeni 2011. (u bonovima isplaćeno ukupno 90,4 tisuće kuna).

Ostatak plaće nije isplaćen, a za prosinac 2011. i siječanj 2012. radnicima nisu isplaćene niti minimalne plaće, navodi se u priopćenju.

Iz Državnog inepektorata ističu da je provedena puna primjena ovlasti koje imaju pa je zbog neisplate minimalne plaće u zakonom propisanim rokovima protiv Diokija kao poslodavca i odgovorne osobe u toj tvrtki podnijet optužni prijedlog nadležnom sudu, a podnesen je i optužni prijedlog zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno i djelo prekršaja odredbe Zakona o čeku.

"U postupku inspekcijskog nadzora kod poslodavca Konzum nisu utvrđene povrede propisa iz nadležnosti ovog tijela", navode iz Državnog inspektorata.

"O izdavanju i uporabi pisanih isprava (bonova) od strane Konzuma, a koji služe kao sredstvo plaćanja proizvoda i usluga između dva poslodavca (u ovom slučaju između Diokija i Konzuma), obavijestili smo Ministarstvo financija kao stručnog nositelja izrade nacrta prijedloga Zakona o čeku, jer u tom nam dijelu nije dana nadležnost za postupanje", navodi se u priopćenju Državnog inspektorata.

(Hina) xpp/xduk ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙