FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 19. ožujka 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

TOULOUSE

Najmanje četvero ljudi, među njima i troje djece, ubijeno je u ponedjeljak u pucnjavi u židovskoj školi u Toulouseu na jugozapadu Francuske, službeno je objavljeno. U napadu muškarca na skuteru bilo je i više ranjenih, dvoje teže. U istoj je regiji prošli tjedan muškarac na skuteru već izveo dva napada i ubio trojicu vojnika. Televizija BFM objavila je da je oružje kojim je napadnuta škola Ozar Hatorah istoga kalibra kao i ono kojim su napadnuti vojnici, ali glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova još to nije mogao potvrditi. Predsjednik Nicolas Sarkozy otkazao je druge obveze i odmah krenuo u Toulouse. S njime su i ministar obrazovanja Luc Chatel te predsjednik francuske židovske udruge CRIF-a Richard Prasquier. Školski rabin Rahamim Sabag rekao je za izraelsku televiziju da su ubijeni 30-godišnji školski rabin i njegov petogodišnji sin, te dvoje osmogodišnje djece, jedno je ravnateljeva kći. U svim židovskim školama u Francuskoj pojačane su mjere sigurnosti.

SARAJEVO

Povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava Thomas Hammarberg izjavio je u ponedjeljak kako je na području bivše Jugoslavije još uvijek isuviše velik broj žrtava rata koje nisu dočekale pravdu, dok je istodobno previše počinitelja ratnih zločina na slobodi. "Ratne rane su još tu i držim kako je nužno dovršiti postupke kažnjavanja svih odgovornih (za ratne zločine)", izjavio je Hammarberg u Sarajevu predstavljajući izvješće o poslijeratnoj pravdi i trajnom miru na području bivše Jugoslavije. Sam Hammarberg je kazao kako u predstavljenom dokumentu nema bitnih novih elemenata u odnosu na ranije analize, no problemi koji se godinama ne rješavaju i dalje traže odlučnije reagiranje. Tematsko izvješće koje je sačinio Hammarberg analizira izglede uspostave trajnog mira na području bivše Jugoslavije nakon ratova iz 90-ih godina prošlog stoljeća, a ključna među 25 preporuka koje povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe sugerira je "ukidanje nekažnjivosti" odnosno nastavak procesa kojega je započeo Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

DENPASAR

Indonezijska policija ubila je petoricu militanata koji su planirali napade na otoku Baliju, uključujući i napad na noćni klub koji je popularan među stranim turistima, priopćile su u ponedjeljak nacionalna protuteroristička agencija i policija. Petorica muškaraca, koji su ubijeni na otoku tijekom noći, bili su povezani sa zabranjenom skupinom Džama Islamijom koja je izvršila bombaške napade na noćne klubove na Baliju 2002. U tim su napadima ubijene 202 osobe, od kojih su većina bili australski turisti. Sumnjiva petorka doputovala je na Bali 17. ožujka i nadzirala je noćni klub La Vida Loca, oko četiri kilometra sjeverozapadno od Kute gdje su izvršeni napadi 2002.

MONTEVIDEO

Dvojica bolničara iz dva bolnička centra u Urugvaju optuženi su za ubojstvo 16 pacijenata te poslani u zatvor u nedjelju, tvrdeći da su djelovali kako bi oslobodili patnji bolesnike, kazao je sudac zadužen za taj predmet. Bolničarka, kolegica jednog od dvojice osumnjičenih, optužena je za suučesništvo i prikrivanje ubojstva te je također zatvorena, ističe se iz istog izvora. Dva muškarca od 39 i 46 godina optužena su za "posebno teško ubojstvo", kazao je novinarima sudac Rolando Vomero koji je istaknuo da je jedan priznao pet ubojstava a drugi jedanaest. Dvojica osumnjičenih kazala su da su djelovala "jer nisu podnosila gledati patnje ljudi", ali nijedna njihova žrtva nije bila u terminalnoj fazi, rekao je sudac. Dva slučaja nisu povezana.

LJUBLJANA

Dugotrajno sušno razdoblje u Sloveniji znatno je smanjilo proizvodnju električne energije, a holding HSE, u koji su udružene slovenske hidrocentrale, objavio je da je proizvodnja struje prvih nekoliko mjeseci ove godine znatno ispod plana te da su zbog uvoza struje moguća i poskupljenja. Po podacima agencije za okoliš i prostor, u zadnja četiri mjeseca palo je samo 60-70 posto za ovo doba godine uobičajenih padalina, a u rijekama je samo trećina očekivanog vodostaja. Velik ispad proizvodnje domaće proizvodnje nadoknađivao se uvozom. Unatoč tome, u holdingu HSE ne očekuju probleme u opskrbi potrošača iako u redovit jednomjesečni godišnji remont idućeg mjeseca ulazi nuklearka Krško iz koje se podmiruje trećina domaćih potreba za strujom.

AMAN

Snažni sukobi izbili su u ponedjeljak u središtu glavnog sirijskog grada Damaska između sirijskih pobunjenika i snaga odanih predsjedniku Bašaru al-Asadu, rekli su očevici. Očevici navode da se u dobro čuvanoj četvrti al-Meze, u kojoj se nalaze brojne vladine i sigurnosne institucije, vode borbe strojnicama i ručnim bacačima raketa. Zasad nema izvješća o mogućim žrtvama, ali stanovnici četvrti navode da su sukobi intenzivni. "Borbe se vode pokraj tržnice Hamade, a zvukovi eksplozija čuju se diljem četvrti. Sigurnosne snage blokirale su više ulica, a ulična rasvjeta je ugašena", rekao je jedan očevidac za Reuters.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙