FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: dhai
ZAGREB, 18. ožujka 2012. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

DŽEDA - Izaslanstvo za procjenu humanitarnih potreba u Siriji koje čine predstavnici Organizacije islamske konferencije (OIC) i Ujedinjenih naroda (UN) od petka boravi u toj zemlji, izjavio je u nedjelju visoki dužnosnik panislamske organizacije. "Zajedničko izaslanstvo OIC/UN ušlo je u petak u Siriju kako bi procijenilo potrebe za humanitarnom pomoći u suradnji sa sirijskom vladom", rekao je za agenciju France Presse zamjenik glavnog tajnika OIC-a za humanitarna pitanja Ata al-Manan Bahit. Po završetku misije izaslanstva, OIC-u i UN-u će se podnijeti izvješće o potrebama sirijskog stanovništva za humanitarnom pomoći. Više od 9.000 ljudi, uglavnom civila, ubijeno je u Siriji od sredine ožujka 2011. u narodnoj pobuni protiv režima Bašara al-Asada.

BEJRUT - Postrojbe sirijskog režima vodile su u nedjelju vojne operacije u različitim dijelovima zemlje, gdje prosvjednici na ulici traže odlazak predsjednika Bašara al-Asada, javili su sirijski aktivisti i nevladina organizacija. Vojska je pokrenula ofenzivu uz sudjelovanje tenkova i oklopnih transportera u Džabal al-Zaviji, u pokrajini Idlebu, na sjeverozapadu zemlje, pretražujući kuće i uhićujući sumnjive osobe, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH), dodajući da su u toj ofenzivi tri osobe ubijene, među kojima i četrnaestogodišnji dječak. Na istom području, u selu Hirbet al-Džozehu, blizu turske granice, četvorica vojnika regularne vojske poginula su a 11 ih je ranjeno u borbama s dezerterima iz Slobodne sirijske vojske (FSA).

BEJRUT - U napadu autobombom u nedjelju u Aleppu, drugom po veličini sirijskom gradu, poginule su tri osobe a 25 je ranjeno, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH). "Troje civila je poginulo a više od 25 osoba je ranjeno u eksploziji automobila bombe u četvrti Sulejmaniji u Aleppu, blizu sjedišta političke sigurnosti", dodaje nevladina organizacija. Glasnogovornik mjesnih odbora aktivista na području Aleppa rekao je da se eksplozija dogodila blizu zgrade službe političke sigurnosti i da se zatim čula "jaka pucnjava iz vatrenog oružja". U dvama napadima autobombama u subotu u Damasku, za koje sirijske vlasti optužuju "teroriste", poginulo je 27 osoba a 140 je ranjeno.

ŽENEVA - Predsjednik Međunarodnog odbora Crvenoga križa (ICRC) Jakob Kellenberger putuje u Moskvu, gdje treba razgovarati o humanitarnom stanju u Siriji, priopćio je u nedjelju ICRC. "Jakob Kellenberger dolazi u jednodnevni posjet tijekom kojega će se 19. ožujka sastati s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom", piše u priopćenju odbora. "Kellenberger dolazi u Moskvu kako bi izrazio zabrinutost ICRC-a zbog humanitarnog stanja u Siriji i podnio izvješće o radu ICRC-a i sirijskog Crvenog polumjeseca od početka nemira", dodaje se u priopćenju. Posjet se događa u času kada se "humanitarno stanje u Siriji pogoršava", navodi organizacija.

ANKARA - Turska je policija u nedjelju vodenim topovima, suzavcem i palicama napala kurdske prosvjednike diljem zemlje, a jedan je lokalni političar u prosvjedima i poginuo, što je znak koliko je narasla napetost uoči kurdske nove godine što se slavi idući tjedan, izvijestio je Reuters. Naoružani gerilci turske prokurdske stranke BDP i Radničke partije Kurdistana (PKK) pozvali su na velike prosvjede za Newroz, kurdsku Novu godinu koja počinje 21. ožujka. Najveći prosvjedi bili su u Diyarbakiru, glavnome gradu jugoistoka Turske. U povorci koja je otišla na područje izvan grada, radi proslave Newroza okupilo se nekoliko tisuća ljudi. Policija je objavila da je 106 demonstranata uhitila u Istanbulu, najvećem gradu s velikom kurdskom zajednicom. Haci Zengin, vođa istanbulskog ogranka BDP-a umro je od udarca u glavu metalnom patronom za suzavac, objavili su na twitteru članovi turskoga parlamenta iz BDP-a.

KABUL - Rusija želi da NATO-ove postrojbe ostanu u Afganistanu sve dok ta zemlja ne bude kadra sama jamčiti svoju sigurnost, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov za afganistansku informativnu mrežu Tolo News. "Nazočnost međunarodnih stabilizacijskih snaga u Afganistanu uređena je mandatom UN-ova Vijeća sigurnosti. Taj je mandat veoma izričit (...). Svima je jasno da nakon povlačenja (tih snaga) afganistanska vlada mora biti kadra osigurati red i mir i sučeliti se sa svim sigurnosnim problemima u zemlji", rekao je Lavrov. Nakon desetogodišnje nazočnosti u Afganistanu, NATO-ove vojne snage koje podupiru vladu u Kabulu, još nisu uspjele do kraja poraziti pubunjenike, mahom talibane, premda na terenu imaju 130.000 ljudi. Koalicija koju predvodi SAD, odlučila je povući svoje borbene snage do kraja 2014.

BAGDAD - Irak je u nedjelju donio niz mjera za diverzifikaciju izvoza svoje nafte, želeći ublažiti posljedice mogućeg zatvaranja Hormuškog tjesnaca, ističe iračka vlada u priopćenju. Mjere koje su predložila i utvrdila vladina povjerenstva za energiju i gospodarstvo, predviđaju povećanje izvoza nafte koja se naftovodom doprema u Tursku i nafte koja se prevozi cisternama, te "hitnu" obnovu naftovoda koji su trenutačno izvan funkcije, rekao je glasnogovornik iračke vlade Ali al-Dabag. Preporuke je u nedjelju prihvatilo ministarsko vijeće, istaknuo je. Tako se spominje mogućnost ponovnog otvaranja dvaju naftovoda, prema Siriji i Libanonu (Banijas-Tripoli) koji je zatvoren 1990. i prema Saudijskoj Arabiji koji je također zatvoren već niz godina. Irak trenutačno crpi oko tri milijuna barela nafte na dan, od čega izvozi više od polovice, uglavnom tankerima kroz Hormuški tjesnac.

MOSKVA - Stotinjak predstavnika ruske oporbe uhićeno je u nedjelju na skupu koji su održali ispred televizijskog tornja u Moskvi kako bi prosvjedovali protiv emisije u kojoj je oporba optužena da je plaćena za prosvjede protiv Putina, pišu ruski mediji.

Petstotinjak ljudi sudjelovalo je na tom skupu za čije održavanje organizatori nisu dobili odobrenje, ispred radiotelevizijskog tornja Ostankina, na sjeveru Moskve, čiji je ulaz čuvalo više desetaka specijalnih policajaca, javila je agencija France Presse.

Prosvjednici su uzvikivali parole protiv emisije prikazane u četvrtak na tv-mreži sklonoj Kremlju, NTV-u, u kojoj je rečeno da oporba radi za Sjedinjene Države i da je plaćena kako bi prosvjedovala protiv Vladimira Putina, novoizabranog ruskog predsjednika. "Dolje NTV", "Rusija bez Putina", izvikivali su prosvjednici ispred zgrade u kojoj su i prostorije NTV-a. Među prvima su uhićeni bivši ministar Boris Njemcov i čelnik Lijeve fronte Sergej Udaljcov.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙