FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Temeljne narudžbe u japanskoj industriji iznad očekivanja

Autor: mkuz
TOKIO, 12. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Japanski gospodarski oporavak potaknuo je rast temeljnih industrijskih narudžbi u siječnju, koji je nadmašio očekivanja, pokazali su u ponedjeljak objavljeni podaci.

Temeljne narudžbe u siječnju su porasle 3,4 posto na mjesečnoj razini, u usporedi sa 7,1-postotnim padom u prosincu, izvijestila je japanska vlada.

Prošlog je mjeseca Japan izvijestio o dvopostotnom skoku industrijske proizvodnje u siječnju.

Analitičari kažu da se gospodarstvo oporavlja od posljedica prošlogodišnjih elementarnih nepogoda, te da su kompanije sve optimističnije u vezi prognoza rasta. Zato šire poslovanje i kupuju nove strojeve.

"Kako gospodarski rast bude ubrzavao, kapitalna potrošnja postupno će se oporavljati. Gospodarstvo se već pokrenulo iz mrtvila", zaključio je Hiroshi Shiraishi iz tokijskog BNP Paribasa.

Japanski industrijski sektor prolazio je kroz teško razdoblje u proteklih 12 mjeseci, pritisnut poremećajima u opskrbnom lancu nakon prošlogodišnjeg potresa i tsunamija. Dodatni uteg bili su ekonomski problemi na ključnim tržištima poput eurozone i SAD-a, koji su nagrizli potražnju za japanskim proizvodima.

Da bi situacija bila još gora, jen je od travnja do listopada prošle godine ojačao 11 posto prema dolaru, iako je u međuvremenu donekle oslabio zahvaljujući intervencijama središnje banke.

Slabljenje jena i oporavak gospodarstva unijeli su optimizam među poduzeća, konsatiraju analitičari. "Pojačana su nastojanja oko obnove pa se očekuje ubrzavanje kapitalne potrošnje poduzeća od travnja do lipnja ove godine", napominje Junko Nishioka iz RBS Securitiesa.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙