FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 12. ožujka 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

GAZA

Dva Palestinca ubijena su u ponedjeljak ujutro u Pojasu Gaze u novim izraelskim zračnim napadima, čime se broj Palestinaca ubijenih od početka nasilja u petak popeo na 20, kazali si palestinski medicinski izvori. U tim su napadima ranjene još dvije osobe blizu grada Han Junesa. Jedan ubijeni Palestinac imao je 24 godine, dodaje se iz istih izvora, ističući da se drugi vozio na motociklu kad je ubijen. Izraelsko zrakoplovstvo izvelo je nove napade na Gazu u noći s nedjelje na ponedjeljak pri čemu je ranjeno 35 osoba, kao odgovor na ispaljivanje raketa s palestinskog područja. Ukupno je izraelsko zrakoplovstvo izvelo osam napada tijekom noći, prema palestinskim sigurnosnim izvorima.

BERLIN

Njemačka kancelarka Angela Merkel doputovala je u ponedjeljak u Afganistan u iznenadni posjet njemačkim postrojbama stacioniranima u Mazar-i-Šarifu, izjavio je njezin glasnogovornik. Šefica njemačke vlade željela je doći u Kunduz ali je morala od toga odustati zbog jakih snježnih padalina, rekao je isti izvor. Prethodni posjet Angele Merkel Afganistanu bio je u prosincu 2010. Tom prigodom je kancelarka prvi put nazvala "ratom" sukobe u zemlji kamo je doputovala kako bi se susrela s njemačkim vojnicima uoči božićnih blagdana. Potpuno povlačenje njemačke vojske iz Afganistana predviđa se do 2014. godine.

CARACAS

Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez najavio je u nedjelju u obraćanju naciji s Kube da će za sedam dana vratiti u domovinu i za nekoliko tjedana početi s radioterapijom zbog recidiva tumora. Chavez je u Havani okupio ministre svoje vlade i televizijskom obraćanju pokazao kako i s Kube upravlja svojom administracijom i zemljom. "Evo prošlo je 13 dana od operacije, vitalni znakovi su potpuno dobri, opće zdravlje dobro i nema komplikacija, rana zarasta. Za nekoliko tjedana počinjem s radioterapijom", rekao je Chavez. Chavez je na Kubi operirao malignu leziju na području zdjelice, s koje mu je i prošle godine uklonjen maligni tumor. "Ako Bog da, sljedeće nedjelje sam u Caracasu", rekao je na kraju.

ISTANBUL

Najmanje 11 radnika poginulo je u požaru koji je progutao njihovu spavaonicu na gradilištu trgovačkog centra u Istanbulu, javili su turski mediji u ponedjeljak. Požar je izbio u nedjelju navečer u istanbulskoj četvrti Esenyurt. Na snimkama turske televizije vidi se kako brojne vatrogasne ekipe i djelatnici hitne pomoći izvlače tijela radnika iz uništena golemog šatora koji im je služio kao spavaonica. Načelnik te četvrti Necmi Kadioglu izjavio je kako se sumnja da je uzrok požara električna grijalica. "U požaru je stradalo najmanje 11, a najviše 14 radnika. Još nemamo točne podatke", kazao je on turskoj javnoj televiziji TRT. O nesreći je pokrenuta istraga.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙