FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 11. ožujka 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BEJRUT - Sirijska vojska u nedjelju je pojačala napade na pobunjeničku pokrajinu Idleb, planinsku pokrajinu na sjeverozapadu Sirije koja graniči s Turskom, a diljem zemlje je noćas smrtno stradalo 19 osoba, izvijestila je sirijska nevladina organizacija. Nakon bombardiranja grada Idleba u istoimenoj pokrajini koji je u subotu bio poprište žestokih sukoba između vojske i ustanika, i u koji su ušle vladine snage, vojska je pokrenula akciju u pokrajini Džisr al Šugur, rekao je predsjednik sirijskog Opservatorija za ljudska prava Rami Abdel Rahman. U žestokim je sukobima u subotu u Siriji smrtno stradala 91 osoba. Među njima je 32 civila i 20 vojnika. Ubijeno je i 39 ustanika, uglavnom u pokrajini Idleb. Opservatorij raspolaže podatkom prema kojemu je od početka pobune u Siriji ubijeno više od 8500 ljudi.

KABUL - Između 10 i 16 osoba je ubijeno ili ranjeno kada je jedan američki vojnik izašao iz svoje baze i otvorio vatru na civile u pokrajini Kandaharu, talibanskom uporištu na jugu Afganistana, priopćile su u nedjelju lokalne vlasti. Incident se dogodio u nedjelju rano ujutro. "Deset do 16 osoba je ubijeno ili ranjeno", rekao je za France Presse Ahmade Džaved Fajsal, glasnogovornik guvernera Kandahara. "Ono što mi znamo je da je bilo žrtava u dva sela, Alokozaiu i Garambaiu", na području Panjvajia u pokrajini Kandaharu, kazao je. Misija ISAF-a u Afganistanu je priopćila da se nakon pucnjave "vojnik vratio u bazu i da je stavljen u pritvor".

KANO - Nigerijske policijske snage u subotu su uspjele odbiti napad grupe islamista na zgradu policijske uprave u državi Borno na sjeveru zemlje, ubivši pritom jednog napadača i zatočivši ih jedanaest, izvijestila je u nedjelju policija. "Veća skupina naoružanih muškaraca za koju sumnjamo da su pripadnici islamističke grupe Boko Haram napala je u subotu poslijepodne zgradu policijske uprave, no napad je uspješno odbijen", rekao je glasnogovornik državne policije Samuel Tizhe.

KAIRO - Egipatski vojni sud oslobodio je u nedjelju vojnog liječnika Ahmeda Adela optuženog da je proveo prisilni test djevičanstva nad prosvjednicom Samirom Ibrahim prošle godine, rekao je jedan izvor na sudu, a prenijele su svjetske novinske agencije. Samira Ibrahim je izjavila da je bila prisilno podvrgnuta testu djevičanstva u ožujku prošle godine. Njezin slučaj i drugi slični slučajevi izazvali su bijes prema generalima koji su preuzeli vlast u Egiptu nakon svrgavanja predsjednika Hosnija Mubaraka u narodnoj pobuni.

Amnesty International je ranije priopćio da će ovo suđenje pokazati jesu li egipatski vojni sudovi spremni ponuditi ikakvu zadovoljštinu ženama koje su pretrpjele nasilje od strane vojske.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙