FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvješće o američkoj zaposlenosti podiglo dolar

Autor: gple
NEW YORK, 9. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Dolar je u petak ojačao na međunarodnim tržištima valuta nakon što je izvješće američke vlade o zaposlenosti u veljači pokazalo jaz između oporavka američkog gospodarstva i posustajanja onih u drugim dijelovima svijeta.

Euro je tako oslabio 1,1 posto prema zelenoj novčanici, kliznuvši na 1,3138 dolara. Nakratko se spustio i na 1,3122 dolara.

Američka je valuta bila na dobitku i prema jenu, i to 0,9 posto, te se njome trgovalo po 82,26 jena. Neposredno nakon objave vladina izvješća nakratko je dosegnula najvišu razinu u 10 mjeseci od 82,36 jena.

Pozornost tržišta bila je usmjerena na izvješće američke vlade o zaposlenosti u veljači, koje je pokazalo da su američki poslodavci neto otvorili 277 tisuća novih radnih mjesta. Ujedno su naviše revidirani i podaci za siječanj.

Euro je i prije objave izvješća o američkoj zaposlenosti bio pod pritiskom prema dolaru budući da su bojazni u vezi sa zaduženim članicama eurozone potisnule u drugi plan olakšanje zbog dogovora o restrukturiranju grčkog duga.

"Smatramo da je Portugal uglavnom zaštićen ali Španjolska bi mogla biti veći problem", tumači Geoffrey Yu iz UBS-a.

"Svjedočimo stabilnom poboljšanju u SAD-u dok je stanje u eurozoni i dalje obilježeno izazovima", dodaje Nick Bennenbroek iz njujorškog Wells Fargoa.

Kineski rast usporava dok u eurozoni svi pokazatelji sugeriraju klizanje u recesiju. Tako je stopa nezaposlenosti u zoni primjene jedinstvene europske valute u siječnju dosegnula rekordnih 10,7 posto.

Grčka je u međuvremenu ishodila potreban odaziv ulagača na ponudu o zamjeni obveznica, čime će se smanjiti njezin dug i utrti put za međunarodnu pomoć.

Sada je u fokusu pozornosti Međunarodna udruga za swapove i financijske izvedenice (ISDA) koja bi tijekom dana trebala odlučiti predstavlja li sporazum o restrukturiranju grčkog duga osnovu za aktiviranje naplate osiguranja potraživanja po grčkim obveznicama.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙