FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optimizam u vezi Grčke podupro euro

Autor: gple
LONDON, 8. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak ojačao na međunarodnim tržištima valuta, poduprt očekivanjima da će Grčka i njezini vjerovnici do večerašnjeg roka postići sporazum o restrukturiranju grčkog duga, što je potaknulo potražnju za rizičnijom imovinom.

Euro je tako ojačao prema dolaru 0,8 posto, na 1,3258 dolara. Bio je na dobitku i prema jenu, i to jedan posto, te se njime trgovalo po 108,05 jena.

Dolar je također bio u plusu prema japanskoj valuti, za 0,6 posto, dosegnuvši 81,61 jena.

Najveću su potporu euru pružila očekivanja da će Grčka do večerašnjeg roka uspjeti osigurati potreban odaziv privatnih ulagača na ponudu zamjene njezinih obveznica, kojom bi se spriječio grčki bankrot.

Grčka želi pridobiti 90 posto vjerovnika ali bi i pristanak dvije trećine njih bio dovoljan da aktivira klauzulu o kolektivnim mjerama i da prisili sve da prihvate gubitke na ulaganjima u grčke obveznice.

Jedan je dužnosnik grčke vlade kazao da je odaziv snažan a neki na tržištu kažu da je već premašio 75 posto.

"Današnja kretanja navode na zaključak da na tržištu ponovo jača sklonost rizičnijoj imovini ali tu je ipak rizik vezan za postotni odaziv vjerovnika na ponuđenu zamjenu grčkih obveznica", tumači Lauren Rosborough iz Societe Generalea.

U međuvremenu je Europska središnja banka u četvrtak očekivano zadržala ključne kamatne stope u eurozoni na jedan posto, povisivši ujedno prognozirani raspon inflacije u ovoj godini na 2,1 do 2,7 posto, s obzirom na rast cijena nafte u posljednje vrijeme.

Dolar je pak smanjio dobitak prema jenu nakon što su najnoviji podaci pokazali neočekivani rast broja zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlene u prošlom tjednu, koji ipak nisu bitno izmijenili predviđanja o nastavljenom poboljšanju stanja na američkom tržištu rada u veljači.

Očekuje se da će vladino izvješće sutra pokazati nastavljeni snažni tempo otvaranja novih radnih mjesta a i stopa nezaposlenosti trebala bi se zadržati na razini iz prethodnog mjeseca od 8,3 posto.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙