FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rast indijskog gospodarstva najslabiji od 2008.

Autor: vmom
NEW DELHI, 29. veljače 2012. (Hina/AFP) - Indijsko gospodarstvo u četvrtom je tromjesečju poraslo za 6,1 posto, po najnižoj stopi u protekle tri godine, zbog nepovoljnog utjecaja drastičnog rasta kamatnih stopa i posrnulih aktivnosti u globalnom gospodarstvu, pokazuju u srijedu objavljeni podaci.

Time je rast trećeg najvećeg azijskog gospodarstva znatno usporio u usporedbi s prethodnim tromjesečjem kada su aktivnosti porasle za 6,9 posto.

Rast je nešto slabiji od 6,3 posto, koliko su u prosjeku očekivala tržišta, a njegovo se usporavanje uglavnom pripisuje podizanju kamatnih stopa u čak 13 navrata, uslijed čega je oslabila potražnja a znatno su usporile i aktivnosti u proizvodnom sektoru.

Proizvodni sektor u posljednja tri mjeseca prošle godine porastao je svega 0,4 posto, dok je u istom razdoblju godine ranije zabilježio rast od čak 7,8 posto, pokazuju najnoviji podaci.

"Indijsko gospodarstvo trpjelo je u drugoj polovini 2011. udarce sa svih strana, pritiskali su ga rast kamatnih stopa, pad cijena dionica, slabljenje indijske valute rupija te slabija globalna potražnja", tumači ekonomist Moody's Analyticsa Glenn Levine.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙