FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio, ECB-ova injekcija uračunata

Autor: vmom
LONDON, 29. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Euro se u srijedu na međunarodnim tržištima našao ponovno pod pritiskom jer je nova golema injekcija Europske središnje banke (ECB) u bankovni sustav okrenula ulagače rizičnijim valutama, poput australskog i novozelandskog dolara, na štetu jedinstvene europske valute.

Euro se u takvim okolnostima nakratko spustio na najnižu razinu u danu od 1,3425 dolara, da bi se kasnije stabilizirao na 1,3453 dolara, što znači da je na dnevnom gubitku od svega 0,1 posto. U veljači je ojačao gotovo tri posto, najviše u mjesec dana od listopada prošle godine, što je stvorilo uvjete za dobitonosne prodaje.

Euro je oslabio i 0,25 posto prema jenu, na 108,4 jena, dok je dolar ostao nepromijenjen i njime se trgovalo po 80,38 jena.

Na drugoj aukciji jeftinih trogodišnjih zajmova ECB-a ukupno 800 banaka zadužilo se za gotovo 530 milijardi eura. Nova golema injekcija koju je ubrizgao u bankovni sustav utišala je strahove u vezi dužničke krize u eurozoni.

No, tržište se, kažu trgovci, više manje pripremilo za takav ishod pa je ostavljeno malo prostora za rast eura, a analitičari upozoravaju da bi aukcija mogla pomoći ali da neće riješiti strukturne probleme eurozone.

"Likvidnost omogućava sredstva za unapređenje oporavka u eurozoni, ali ga ne garantira", kazao je valutni strateg u Bank of New York Mellonu Neil Mellor. Dodao je da bi se ulagači mogli više zabrinuti ako najnoviji gospodarski pokazatelji pokažu da gospodarstva posrću.

Od nove se goleme injekcije očekivalo da će potaknuti takozvanu vezanu trgovinu, kada ulagači koriste valute s nižim prinosima za kupnju rizičnije imovine i valuta koje nose veći prinos. Trgovci kažu da su kratkoročni trgovci prodavali eure kako bi kupovali valute povezane s robama i one tržišta u nastajanju.

U takvim okolnostima australski, novozelandski i kanadski dolar redom su zabilježili najviše višemjesečne razine u odnosu na dolar, i to u šest, sedam i i pet mjeseci.

Tržišni sudionici sada će pažnju usmjeriti govoru predsjednika američke središnje banke Fed Bena Bernankea u Kongresu koji se očekuje tijekom dana. Svaki nagovještaj da postoji i dalje mogućnost novih mjera popuštanja monetarne politike mogao bi dodatno poduprijeti rizične valute i pritisnuti dolar.

Najgoru izvedbu u veljači imala je japanska valuta, koja je na putu da zabilježi najveći pad u 11 godina prema euru i u više od dvije godine prema dolaru, nakon što je tamošnja središnja banka neočekivano ublažila monetarnu politiku.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙