FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB ponovo prihvaća grčke obveznice kao kolateral

Autor: gple
FRANKFURT, 9. ožujka 2012. (Hina/AFP) - Europska središnja banka objavila je da će ponovo prihvaćati grčke državne obveznice kao kolateral za kredite bankama, nakon privremene suspenzije krajem prošlog mjeseca.

ECB u priopćenju od četvrtka navodi da je vijeće za monetarnu politiku "odlučilo da će se dužnički instrumenti koje je Grčka izdala ili za njih u cijelosti jamči ponovo prihvaćati kao kolateral u kreditnim operacijama u eurosustavu".

Krajem veljače banka je objavila da privremeno neće prihvaćati grčke obveznice kao kolateral za zajmove bankama, nakon što je agencija Standard & Poor's snizila grčki rejting na "selektivni stečaj".

ECB je odlučio povući tu suspenziju, navodi se u najnovijem priopćenju.

Eurozona je sporazumom o pomoći Grčkoj odlučila odobriti Ateni do 130 milijardi eura novih kredita dok su privatni vjerovnici tijekom noći sporazumom o zamjeni obveznica otpisali dodatnih 107 milijardi eura grčkog duga.

Agencija Standard & Poor's istaknula je u odluci o sniženju grčkog rejtinga da će u slučaju da se realizira zamjena obveznica "vjerojatno razmotiriti mogućnost poništenja ocjene o selektivnom stečaju i podizanja grčkog rejtinga na 'CCC', koji bi odražavao ocjenu grčkog boniteta u predstojećem razdoblju".

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙