FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčke pripreme restrukuriranja duga nisu aktivirale naplatu osiguranja - ISDA

Autor: gple
LONDON, 1. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Grčke pripreme za restrukturiranje duga nisu aktivirale naplatu osiguranja za potraživanja po obveznicama (CDS), objavilo je u četvrtak nadležno međunarodno udruženje.

Odboru Međunarodnog udruženja za swapove i izvedenice (ISDA) upućen je zahtjev da procijeni da li je Atena zakonom koji bi mogao prisiliti sve vlasnike grčkih obveznica na prihvaćanje gubitaka zapravo objavila da ne može pravodobno ispunjavati svoje financijske obveze.

Svih 15 članova odbora izjavilo je da se taj grčki zakon ne može podvesti pod ISDA-inu definiciju objave stečaja.

U međuvremenu je Europska središnja banka (ECB) poduzela mjere kako bi se zaštitila od gubitaka po grčkim obveznicama, objavivši da zbog tog zakona neće do sredine ovog mjeseca prihvaćati grčke državne obveznice kao kolateral za zajmove.

Očekuje se da će ISDA objaviti da je Grčka u stečaju ako Atena iskoristi zakon kako bi nametnula obvezu restrukturiranja duga svim vlasnicima obveznica u privatnom sektoru.

Ocjena ISDA-e podrazumijeva da vlasnici ugovora o osiguranju potraživanja čija ukupna neto vrijednost iznosi 3,25 milijardi dolara u sadašnjoj fazi neće moći unovčiti te instrumente. Moguće su ipak i nove ocjene, napominju u udruženju.

"Stanje u Grčkoj još se razvija i današnje odluke odbora za ocjene (EMEA) ne utječu na pravo odnosno mogućnosti tržišnih sudionika da upućuju dodatna pitanja", poručilo je udruženje u priopćenju.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙