FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineska inflacija slažno oslabila u veljači

Autor: mkuz
PEKING, 9. ožujka 2012. (Hina/AFP) - Kineska inflacija snažno je oslabila u veljači, pokazali su u petak objavljeni službeni podaci, dajući vladi više prostora za poticanje usporenog gospodarskog rasta.

Inflacija je tako u veljači kliznula na najnižu razinu u zadnjih 20-mjeseci od 3,2 posto, u usporedbi sa 4,5 posto zabilježenih u siječnju. Još izraženije slabljenje inflacije zabilježeno je u politički osjetljivoj kategoriji prehrambenih proizvoda, gdje je rast cijena usporio s 10,5 posto u siječnju na 6,2 posto u prošlom mjesecu.

Pad inflacije otvara Pekingu manevarski prostor za spuštanje ključnih kamatnih stopa odnosno za ublažavanje drugih monetarnih ograničenja i za poticanje usporenog gospodarskog rasta. Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond upozorili su Kinu i druge zemlje u razvoju da se pripreme za moguće globalno usporavanje u ovoj godini.

"Kineski podaci o cijenama u veljači nedvosmisleno pokazuju da inflatorni pritisci popuštaju. To daje vladi prostora za ublažavanje monetarne politike", zaključio je u jednom izvješću ekonomist Moody's Analyticsa Alaistair Chan.

Inflacija slabi od srpnja, kada je dosegla najvišu razinu u prethodnih 37 mjeseci od 6,5 posto, no u siječnju je ponovo ubrzala, potpirujući zabrinutost da pritisci na njezin rast još nisu neutralizirani.

Vlada je za ovu godinu odredila plafon za inflaciju od četiri posto.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙