FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene hrane porasle u veljači – FAO

Autor: gple
MILANO, 8. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Cijene hrane porasle su u veljači na svjetskim tržištima drugi mjesec zaredom, pokazao je u četvrtak objavljen indeks agencije Ujedinjenih naroda za hranu.

Cijene hrane porasle su u prošlom mjesecu jedan posto slijedom poskupljenja žitarica, ulja i masnoća i šećera, izvijestila je UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

U veljači je tako FAO-v indeks cijena hrane, koji mjeri promjene cijena košarice prehrambenih proizvoda, uključujući žitarice, ulja i masnoće, mlijeko i mliječne proizvode, meso i šećer, iznosio je u prosjeku 215,3 boda, u odnosu na revidiranih 202,8 bodova u siječnju.

Najviše su porasle cijene šećera, za 2,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, pri čemu je odgovarajući FAO-v indeks iznosio 342 boda.

Izrazitiji rast zabilježile su i cijene žitarica i ulja i masnoća, za dva posto, na 227 odnosno 239 bodova, izračunali su u FAO-u.

Glavni ekonomist UN-ove agencije ipak ne očekuje daljnji rast cijena hrane u predstojećem razdoblju, predviđajući njihovu stabilizaciju kako bude odmicala aktualna žetvena sezona.

"Mislim da se trend iz prošla dva mjeseca neće nastaviti u narednim mjesecima, iako rizik uvijek postoji", kazao je za Reuters viši ekonomist FAO-a Abdolreza Abbassian.

U odvojenim prognozama prinosa i stanja u opskrbi hranom FAO je izvijestio da će proizvodnja pšenice u svijetu ove godine pasti za 1,4 posto u odnosu na prošlogodišnji rekord, na 690 milijuna tona, ali će se zadržati iznad petogodišnjeg prosjeka.

"Iako su u brojnim zemljama zbog nastavljene visoke razine cijena zasijane veće površine ili se prognozira takav trend, očekuje se povratak na prosječne prinose na područjima na kojima su prošle godine zabilježeni rekordi", ističe se u izvješću.

U FAO-u su također povisili procjenu ukupne svjetske proizvodnje žitarica u sezoni 2011/2012., na 2,344 milijarde tona, s ranije procijenjenih 2,327 milijardi tona.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙