FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skroman rast brazilskog gospodarstva u 2011.

Autor: mpuk
BRASILIA, 6. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Brazilsko gospodarstvo inače spada među ona s najvišim stopama rasta u svijetu ali je u prošloj godini poraslo samo 2,7 posto, pritisnuto slabošću svjetskog gospodarstva i mjerama poduzetim kako bi se suzbila visoka inflacija, tvrde dužnosnici.

U prethodnoj godini poskočilo je čak 7,5 posto.

Analitičari ističu da bi Brazil uskoro mogao postati šesto po veličini svjetsko gospodarstvo i istisnuti s te pozicije Veliku Britaniju, čije je gospodarstvo prošle godine poraslo za procijenjenih 0,8 posto.

Brazilski procvat počiva na visokim cijenama hrane i nafte.

U četvrtom tromjesečju prošle godine aktivnosti su porasle za samo 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, objavio je Instituto Brasileiro de Geografia de Estatistica.

Brazilska predsjednica Dilma Rousseff pripisala je prošlogodišnje usporavanje rasta uglavnom slabosti globalnog gospodarstva i mjerama potrebnim da se suzbije visoka inflacija.

Brazil je najveće gospodarstvo Latinske Amerike i zajedno s Rusijom, Kinom i Indijom čini skupinu najvećih gospodarstava u razvoju BRIC. Posljednjih nekoliko godina bilježio je snažan rast aktivnosti, koji je uvelike nadmašio onaj u SAD-u i zapadnoj Europi, ali je znatno ubrzala i inflacija.

Brazilski real prošle je godine oslabio prema dolaru 11 posto, nakon snažnog skoka u 2010. i 2009., za pet odnosno čak 34 posto. Valuta danas vrijedi više nego dvostruko više no što je vrijedila prije 10 godina.

U 2014. Brazil će biti domaćin svjetskog nogometnog prvenstva a u Rio de Janeiru bit će 2016. održane i ljetne olimpijske igre.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙