FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene dionica pale drugi dan zaredom

Autor: neba
NEW YORK, 6. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - U ponedjeljak su na Wall Streetu burzovni indeksi pali, drugi dan zaredom, a pod najvećim su pritiskom bile dionice u rudarskom sektoru jer je Kina smanjila ciljanu stopu gospodarskog rasta.

Dow Jones indeks oslabio je 0,11 posto, na 12.962 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,39 posto, na 1.364 boda, a Nasdaq indeks 0,86 posto, na 2.950 bodova.

Negativno je jučer na tržišta utjecalo smanjenje ciljane stope rasta kineskog gospodarstva s 8 na 7,5 posto. To je već ujutro izazvalo pad cijena dionica na azijskim, a potom i na europskim burzama. Ni Wall Street nije odolio pritisku.

Pod najvećim je pritiskom bio rudarski sektor jer je Kina najveći svjetski potrošač sirovina, pa se ulagači plaše da bi sporiji rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva mogao izazvati pad potražnje za sirovinama.

Zbog toga su jučer pale cijene sirovina, pa su pale i cijene dionica rudarskih kompanija. S&P indeks tog sektora potonuo je 1,6 posto.

Rast cijena dionica na Wall Streetu od početka godine, pri čemu je S&P 500 indeks skočio 8,5 posto, ponajviše se zahvaljuje podacima koji ukazuju na jačanje američkog gospodarstva. No, postavlja se pitanje je li rast američkog gospodarstva održiv, s obzirom da su ostala najveća svjetska gospodarstva pod pritiskom.

Japan je u recesiji, a recesija prijeti i eurozoni. Jučer je institut Markit izvijestio da je njegov PMI indeks poslovnih aktivnosti u eurozoni u veljači pao s 50,4 na 49,3 boda, što je veći pad nego što se očekivalo.

To pokazuje da je eurozona na rubu recesije, s obzirom da je gospodarstvo tog bloka palo u posljednjem lanjskom tromjesečju.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,61 posto, na 5.874 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,79 posto, na 6.866 bodova, a pariški CAC 0,39 posto, na 3.487 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙