FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: industrijska proizvodnja raste drugi mjesec zaredom?

Autor: neba
ZAGREB, 1. ožujka 2012. (Hina) - Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o industrijskoj proizvodnji u siječnju, koje bi moglo pokazati klizi li gospodarstvo u recesiju, nakon što je u posljednjem lanjskom tromjesečju oslabilo 0,2 posto.

Pet makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da je u siječnju industrija ojačala za 0,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom njih dvoje očekuje rast proizvodnje od 1 do 2 posto, jedan stagnaciju, a dvoje pad od 0,8 do 1 posto.

Podaci o industrijskoj proizvodnji posljednjih mjeseci znatno osciliraju, pa jedan mjesec raste, da bi već idućega pala. U prosincu prošle godine industrija je ojačala 1,2 posto.

Podatak o industrijskoj proizvodnji u siječnju bit će i prva naznaka klizi li gospodarstvo u recesiju, nakon što je jučer DZS objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod u posljednjem lanjskom kvartalu pao 0,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Padne li BDP i u prvom tromjesečju ove godine, to će značiti da je gospodarstvo ponovno ušlo u recesiju, iz koje je izašlo u drugom lanjskom kvartalu.

Razloge za pad proizvodnje makroekonomisti nalaze u slabljenju europskih gospodarstava, najvećih hrvatskih trgovinskih partnera, zbog čega slabi tamošnja potražnja za uvoznim proizvodima.

„Očekujemo pad proizvodnje jer ponovni ulazak eurozone u recesiju i snažno usporavanje regionalnih gospodarstava reduciraju inozemnu potražnju. Uz to, slabost domaće potrošnje i investicija te niska konkurentnost negativno utječu na proizvodnju“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

No, ima i razloga za rast proizvodnje.

„Tijekom siječnja moguće je očekivati rast industrijske proizvodnje, zbog toplijeg vremena i niske prošlogodišnje baze. No, daljnji pad domaće potražnje, restrukturiranje i recesija u eurozoni vršit će i dalje pritiske na prerađivački sektor“, navodi jedan od analitičara u anketi Hine.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙