FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15.30

Autor: sdje
ZAGREB, 6. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijest iz svijeta do 15.30:

ZAGREB

Temeljem Ugovora o pitanjima sukcesije diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u Zagrebu u ponedjeljak je održan sastanak Zajedničkog odbora za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ na kojem je dogovorena raspodjela ukupno 23 objekta diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ u tri zemljopisne regije, priopćeno je u utorak iz MVEP-a. Hrvatska dobiva generalni konzulat bivše SFRJ u Santiago de Čileu, veleposlanstvo bivše SFRJ u Tunisu, udio u veleposlanstvu bivše SFRJ u Alžiru, rezidenciju bivše SFRJ u Nairobiju (Kenija), veleposlanstvo i rezidencija bivše SFRJ u Kartumu (Sudan), te rezidencija bivše SFRJ u Madagaskaru. Sljedeći sastanak Zajedničkog odbora za sukcesiju održat će se u Skoplju.

ZAGREB

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić otvorit će u srijedu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP) trodnevnu konferenciju veleposlanika RH te održati izlaganje o smjernicama hrvatske vanjske politike, a sudionicima konferencije obratit će se i predsjednik Ivo Josipović. U uvodnom dijelu konferencije "Novi izazovi, ciljevi i uloge vanjske politike Republike Hrvatske", govorit će šefica hrvatske diplomacije a sudionicima će se obratiti predsjednik Ivo Josipović. U drugom dijelu konferencije, u poslijepodnevnim satima, o smjernicama gospodarske politike i diplomacije govorit će prvi potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić, a na temu kulturne diplomacije izlaganje će održati ministrica kulture Andreja Zlatar Violić.

ZAGREB

Vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj i njegovi sljedbenici ostavili su za sobom u Hrvatskoj i BiH trag zločina u nastojanju da etnički očiste dijelove dvije zemlje kako bi se ta područja priključila jedinstvenoj srpskoj državi, kazala je u utorak pred Haaškim sudom tužiteljica Lisa Biersay. "Gdje su išli šešeljevci - činjeni su zločini, gdje su išli četnički vojvode - činjeni su zločini", kazala je Biersay drugog dana izvođenja završnih riječi na haaškom suđenju Šešelju, u kojima je iznosila pregled dokaza koji povezuju Šešelja sa zločinima za koje ga tereti optužnica. Činjenica da je upućivao svoje dobrovoljce, kojih je bilo ukupno 30 tisuća, u Hrvatsku i BiH poništava njegove tvrdnje da je bio tek politička figura, istaknula je tužiteljica, navodeći dokaze koji povezuju Šešeljeve dobrovoljce s nizom zločina - od ubojstva hrvatskih policajaca u Borovu Selu do pokolja na Ovčari.

SARAJEVO

Bosna i Hercegovina izložena je terorističkim prijetnjama baš kao i brojne druge države, no stanje u njoj otežavaju posljedice rata koje se još osjećaju, kao i njezin ustavno-pravni ustroj koji ograničava učinkovito djelovanje sigurnosnih službi, ocjena je koju su u utorak iznijeli ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović i ravnatelj Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela u BiH Himzo Selimović. Obojica su u Sarajevu trebala sudjelovati u raspravi na povjerenstvu za obranu i sigurnost Parlamenta BiH o istrazi o terorističkom napadu na veleposlanstvo SAD u Sarajevu, što ga je listopada 2011. godine počinio Mevlid Jašarević. Rasprava je morala biti otkazana jer na sjednicu povjerenstva nisu došli pozvani čelnici svih sigurnosnih službi u BiH.

BRUXELLES

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton uputila je u utorak pismo glavnom iranskom pregovaraču Saidu Džaliliju u kojem je prihvatila predloženi sastanak o iranskom nuklearnom programu. Ashton u pregovorima s Iranom zastupa šest velikih sila - SAD, Rusiju, Kinu, Francusku, Veliku Britaniju i Njemačku. Iran je sastanak predložio u veljači nakon više od godinu dana zastoja u pregovorima, najavivši da će predložiti "nove inicijative". "Danas sam odgovorila na Džalilijevo pismo od 14. veljače", priopćila je Ashton. "Ponudila sam nastavak pregovora s Iranom o nuklearnom pitanju", kaže se u izjavi. Vrijeme i mjesto održavanja pregovora tek treba odrediti, dodaje se.

ZAGREB

Plemenski vođe i zapovjednici milicija proglasili su u utorak poluautonomiju za istočni, naftom bogati dio Libije koji je bio u središtu pobune protiv Moamera Gadafija, javlja kanal katarske satelitske televizije Al Džazira na engleskom, ističući da postoji bojazan od raspada države. Libijsko Nacionalno prijelazno vijeće (NTC), koje predstavlja središnju vladu u Tripoliju, u više je navrata izrazilo protivljenje stvaranju djelomično autonomne regije na istoku, upozoravajući upravo na mogućnost raspada te sjevernoafričke države. Tisuće predstavnika glavnih plemenskih vođa, zapovjednici milicija i političari izdali su deklaraciju o stvaranju poluautonomije na svečanosti u Bengaziju. Poručili su da će stati na kraj marginalizaciji istočnog dijela Libije, koju je Gadafi desetljećama provodio, te imenovali vijeće koje će upravljati novostvorenim područjem, od obalnog grada Sirta pa sve do egipatske granice na istoku. Čelnikom vijeća imenovan je Ahmed al-Zubair, politički zatvorenik s najduljim stažom za vrijeme Gadafijeva režima. Al-Zubair, koji je i član NTC-a, kazao je da vijeće priznaje nadležnost Nacionalnog prijelaznog vijeća u vođenju međunarodnih poslova.

BEJRUT

Sirijska vojska bombardirala je u utorak most u pokrajini Homsu, u središtu zemlje, na glavnom putu kojim sirijski izbjeglice i ranjenici bježe u Libanon, izjavila je za agenciju France Presse sirijska nevladina udruga i aktivisti za ljudska prava. Sirijske vlasti "pokušavaju zatvoriti sve prijelaze između Libanona i Sirije, napose u okolici Kuseira i Tal Kalaha", u pokrajini Homsu, uz istočnu i sjevernu granicu s Libanonom. "Topništvo je bombardiralo most kojim su izvučeni Edith Bouvier i ostali ranjenici", rekao je Hadi Abdalah, aktivist Općeg povjerenstva sirijske revolucije sa sjedištem u Homsu. Oko 2.000 sirijskih izbjeglica stigli su tijekom vikenda u susjedni Libanon, bježeći pred nasiljem, poglavito u pokrajini Homsu, rekla je u utorak glasnogovornica UNHCR-a (UN-ovo Visoko povjereništvo za izbjeglice) u Ženevi.

HELSINKI

Rusija bi se, nakon što su prošli predsjednički izbori, trebala pridružiti naporima međunarodne zajednice da se prekine nasilje u Siriji, kazala je u utorak visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton. "Imala sam nekoliko razgovora s ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom", kazala je. "Znam da su i Rusi željeli izvršiti pritisak na Asada, no moraju shvatiti da to nije bilo učinkovito i nadam se da ćemo idućih dana nastaviti s radom u Vijeću sigurnosti", dodala je.

ANKARA

Turski premijer Tayyip Erdogan pozvao je u utorak sirijski režim da omogući "žurno" otvaranje humanitarnih koridora za civilno stanovništvo u Siriji koje je žrtva nasilja što ga provodi režim. "Koridori u Siriji za dopremu humanitarne pomoći moraju se žurno otvoriti", istaknuo je u parlamentu pred zastupnicima svoje Stranke pravde i razvoja (AKP, proistekao iz islamističkog bloka) te pozvao međunarodnu zajednicu da izloži Damask pritisku u vezi s time. Nije rekao trebaju li ti koridori eventualno polaziti iz Turske koja sa Sirijom ima dugu granicu. Režim predsjednika Bašara al-Asada već gotovo godinu dana pokušava ugušiti narodne prosvjede. U represiji je poginulo više od 7.600 ljudi, po UN-ovim podatcima.

LONDON

Britanski veleposlanik u Siriji ocijenio je u utorak u The Timesu da bi režim predsjednika Bašara al-Asada mogao pasti do konca godine, a možda i puno prije. Ovo je prvi razgovor na koji je pristao Simon Collis otkako je Velika Britanija u četvrtak najavila povlačenje čitavog dipomatskog osoblja iz Sirije i zatvorila veleposlanstvo "iz sigurnosnih razloga", ističe list. Režim predsjednika Asada je "poput stabla nagrižena iznutra" i "poput napuknute brane", ističe diplomat. Veleposlanik koji je "ogorčen" i "obeshrabren" zbog nasilja u Siriji, opisuje stanje u Homsu kao "mali Staljingrad", istaknuvši da je stanje u tome gradu i širom zemlje gore nego što se na Zapadu misli.

PARIZ

Odluka o zatvaranju francuskog veleposlanstva u Damasku koju je u petak donio predsjednik Nicolas Sarkozy, treba stupiti na snagu u utorak, rekao je glasnogovornik francuskog ministarstva vanjskih poslova Bernard Valero. "Zatvaranje francuskog veleposlanstva planira se danas. Eric Chevallier (veleposlanik) odlazi danas ili sutra ujutro", dodao je na tiskovnoj konferenciji. Glasnogovornik je dodao da se "nastavljaju pregovori" kako bi se utvrdilo koja će zemlja ubuduće zastupati francuske interese u Siriji. Francuska u Siriji ima oko 2.000 državljana, mahom s dvostrukim državljanstvom.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙