FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fina o rokovima za predaju godišnjih financijskih izvještaja

Autor: nbrc
ZAGREB, 6. ožujka 2012. (Hina) - Više od sto tisuća poduzetnika obveznici su sastavljanja i predaje godišnjih financijskih izvješća, a rok za predaju tih izvješća za 2011. za statističke i druge potrebe je 31. ožujka ove godine, priopćeno je danas iz Financijske agencije (Fina).

Iz Fine podsjećaju da su ti poduzetnici, osim godišnjih financijskih izvještaja za statističke i druge potrebe, dužni do 30. lipnja predati i financijski izvještaj i drugu propisanu dokumentaciju radi javne objave.

U cilju pojednostavljenja postupka, obje se obveze mogu ispuniti istodobno, do 31. ožujka, predajom izvještaja za statističke i druge potrebe te za javnu objavu, navode iz Fine.

Obveznici dokumentaciju mogu predati putem interneta uz korištenje Fininih digitalnih certifikata, mogu je predati u Fininim poslovnim jedinicama u elektroničkom (na CD-u/USB-u) ili papirnom obliku, te na Fininu adresu poslati poštom, kao preporučenu pošiljku u elektroničkom (na CD-u) ili papirnom obliku.

Iz Fine podsjećaju da su troškovi usluge javne objave godišnjih financijskih izvještaja za sve poduzetnike do sada bili podmirivani iz državnog proračuna, ali i da je od 1. siječnja 2012. godine na snazi novi Pravilnik o vrstama i visini naknade Fini za uslugu javne objave godišnjih financijskih izvještaja i izdavanja dokumentacije iz Registra godišnjih financijskih izvještaja.

Tim je pravilnikom regulirano da uslugu javne objave godišnjih financijskih izvještaja i druge dokumentacije, koje poduzetnici predaju u Finu, osobno ili putem pošte, bilo u elektroničkome obliku ili na papiru, plaćaju sami poduzetnici. Iznimka su poduzetnici koji potpunu dokumentaciju dostave u elektroničkom obliku putem internetskog servisa RGFI za koje troškove javne objave i nadalje pokriva državni proračun, navodi se u priopćenju.

Po podacima Fine zaključno sa 31. prosincem prošle godine, godišnji financijski izvještaj i drugu dokumentaciju za 2010. godinu radi javne objave je podnijelo 91.497 poduzetnika.

Poduzetnici koji nisu u propisanim rokovima dostavili godišnji financijski izvještaj i drugu dokumentaciju Fini, tj. registru godišnjih financijskih izvještaja, radi javne objave, su sukladno odredbama Zakona o računovodstvu počinili prekršaj za koji im se može izreći novčana kazna u iznosu od 10 do sto tisuća kuna, a za odgovornu osobu poduzetnika kazna od pet do 20 tisuća kuna.

Nad obveznicima javne objave, koji svoju obvezu nisu izvršili tri godine zaredom (2008., 2009. i 2010.), sudski registar, temeljem Zakona o sudskome registru, po službenoj dužnosti pokreće postupak brisanja subjekta upisa, navode iz Fine.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙