FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vodeći zajmodavci poduprli plan zamjene grčkih obveznica

Autor: gple
LONDON/ATENA, 5. ožujka 2012. (Hina/Reuters) - Vodeći grčki zajmodavci poduprli su u ponedjeljak plan kojim će se vrijednost njihovih portfelja grčkih obveznica prepoloviti kako bi se Grčkoj omogućio održivi povrat ogromnog duga.

Upravni odbor Instituta za međunarodne financije (IIF) koji obuhvaća desetak velikih ulagača u grčke obveznice i pomogao je u sastavljanju prijedloga sporazuma objavio je u ponedjeljak da prihvaća ponudu o zamjeni.

Odbor obuhvaća banke, osiguravatelje, upravitelje imovinom i hedge fondove poput BNP Paribasa, Deutsche Banka, National Bank of Greece, Allianza i Greylock Capital Managementa. Šira skupina vjerovnika obuhvaća više od 30 poduzeća.

Grčka i njezini vjerovnici vode završne pregovore o sporazumu kojim će se otpisati više od 100 milijardi grčkog duga. Privatni zajmodavci, u prvom redu banke, osiguravatelj i investicijske institucije, moraju objaviti svoj stav o sporazumu do četvrtka navečer.

Dogovoren je otpis 53,5 posto nominalne vrijednosti grčkog duga, čime će ulagači u stvarnosti izgubiti 74 posto ulaganja nakon što se uračunaju buduće uplate kamata.

Izvori u industriji procjenjuju da oko četvrtine duga u vlasništvu privatnog sektora drže hedge fondovi koje IIF-ov odbor ne predstavlja.

Današnji potez vodećih zajmodavaca analitičari tumače kao pokušaj da se pridobije potpora što više zajmodavaca a nadovezuje se na objavu IIF-a od proteklog vikenda da je uvjeren da će sporazum o zamjeni biti uspješno sklopljen ovog tjedna.

U IIF-u nisu željeli procijeniti koji točno iznos od ukupno 206 milijardi grčkog duga drže u svom vlasništvu ali vjerojatno je riječ o oko 90 milijardi eura, kazala su dva upućena izvora.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙