FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 5. ožujka 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

MOSKVA - Ruski premijer Vladimir Putin, pobjednik predsjedničkih izbora, izjavio je u nedjelju pred desecima tisuća pristaša na skupu u središtu Moskve da je "pobijedio u poštenoj borbi", zahvalivši biračima što nisu dopustili "uništenje" zemlje. "Pobijedili smo u otvorenoj i poštenoj borbi", rekao je Putin, suznih očiju, u izravnom prijenosu ruske televizije. "Rekao sam vam da ćemo pobijediti. Pobijedili smo. Slava Rusiji! Hvala svima koji su rekli 'da' velikoj Rusiji!", istaknuo je, preuzevši glavni slogan svoje kampanje. Uz njega je bio predsjednik na odlasku i budući premijer Dmitrij Medvedev. Pred 100 tisuća ljudi, po procjeni policije, Putin je ocijenio da ruski birači nisu dopustili "uništenje ruske države". Oporba koja je nakon parlamentarnih izbora u prosincu organizirala tri velika prosvjeda, zakazala je novi skup u Moskvi u ponedjeljak navečer. Dmitrij Medvedev koji je odustao od kandidature za drugi mandat kako bi Putinu omogućio povratak u Kremlj, ocijenio je pak da je "Rusiji i svakome od nas trebala ta pobjeda". "Nećemo dopustiti da nam ugrabe našu pobjedu!", istaknuo je. Po podacima s 50 posto biračkih mjesta, Putin je osvojio 64,4 posto glasova, a komunist Genadij Zjuganov 17,1 posto. Treći je multimilijarder Mihail Prohorov sa 7,1, a četvrti populist Vladimir Žirinovski sa 6,7 posto glasova. Posljednji, Sergej Mironov ostvario je 3,7 posto.

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama ponovio je u nedjelju da je spreman "uporabiti silu" kako bi spriječio da Iran proizvede nuklearno oružje, zauzimajući se ipak za diplomatsko rješenje i žaleći što se "previše govori o ratu" s Teheranom. "Previše se govori o ratu" s Iranom, kazao je američki predsjednik u govoru pred najvećim proizraelskim lobijem u Sjedinjenim Državama, AIPAC-om, smjerajući pritom na prikrivene prijetnje Izraela da jednostrano napadne Iran. "Zadnjih tjedana takve su rasprave samo išle na ruku iranskom režimu tako što su potaknule rast cijene nafte o kojemu ovisi financiranje njegova nuklearnog programa", dodao je američki predsjednik. Dan uoči važnog susreta s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, Obama je pozvao Teheran da izabere diplomatski put u rješavanju te krize, istaknuvši da je Iran "pod najjačim pritiskom dosad" zbog sankcija koje su mu uveli SAD i njegovi partneri. "Čvrsto vjerujem da još ima prostora za diplomaciju - praćenu stanovitim pritiskom - radi rješavanja te krize. SAD i Izrael zajedno tvrde da Iran još nema atomsko oružje i budno motrimo njihov program", dodao je. No američki predsjednik je jasno podsjetio da se "razmatraju sva moguća rješenja" pa i "vojna akcija" kako bi se Iran onemogućio da proizvede atomsko oružje.

VARŠAVA - Poljski predsjednik Bronislaw Komorowski proglasio je u nedjelju dva dana nacionalne žalosti za žrtvama teške željezničke nesreće na jugu zemlje. "Danima žalosti su proglašeni 5. i 6. ožujka", objavilo je poljsko predsjedništvo. Tijekom nacionalne žalosti poljske zastave moraju biti spuštene na pola koplja, a svi sportski i kulturni događaji otkazani su. Najmanje je šesnaest osoba poginulo, a šezdesetak je ozlijeđeno u subotu navečer u frontalnom sudaru dvaju vlakova koji su se našli na istoj pruzi u Szczekocinyju, na jugu Poljske, što je jedna od najtežih željezničkih nesreća u toj zemlji. U dvama vlakovima bilo je oko 350 putnika u trenutku nesreće, priopćila je poljska željeznica. Pokrenuta je istraga o uzrocima nesreće koja se dogodila na nedavno moderniziranom dijelu pruge.

CARACAS - Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez objavio je u nedjelju da mu se rak vratio, rekavši da će mu nakon operacije kojom mu je na Kubi uklonjen tumor trebati radioterapija iako nema tragova metastaza u tijelu. "Preživjet ću! Pobijedit ću!", objavio je Chavez na kraju 90-minutnog televizijskog obraćanja stanovnicima Venezuele, snimljenog na Kubi, tijekom kojeg je izrazio uvjerenost u svoj oporavak, šalio se i čak i zapjevao. Chavez je rekao da mu je uklonjen dva centimetra velik tumor s istog mjesta na području zdjelice s kojeg mu je veći tumor izvađen 2011. godine. "Ovoga puta oporavak će biti puno brži", kazao je Chavez, koji nikada nije objavio pojedinosti o svojoj osnovnoj bolesti. Najavio je da će trebati radioterapija za potpuno izlječenje, a nije ništa rekao o tome kada se namjerava vratiti u Venezuelu.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙