FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Zelena čistka - jedan dan za čist okoliš" 21. travnja

Autor: mbuj
ZAGREB, 2. ožujka 2012. (Hina) - Hrvatska će se 21. travnja po prvi puta uključiti u ekološku akciju "Zelena čistka" - jedan dan za čist okoliš" i tako pridružiti globalnom ekološkom pokretu "Let's do it - World Cleanup 2012." koji nastoji uključiti što više volontera u čišćenje odbačenog otpada u okolišu.

Organizator akcije je udruga "Žmergo" iz Opatije, pokrovitelj je predsjednik Republike Ivo Josipović, a provodi se uz potporu Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Akcija se ove godine održava u 85 zemalja, a 21. travnja će se, osim u Hrvatskoj, provesti i u Latviji, Litvi, Španjolskoj, Austriji, Kaliforniji i ruskom Kalinjingradu.

Voditeljica kampanje Helena Traub na današnjoj je konferenciji za novinare pozvala sve građane da se uključe u akciju, jer, kako je rekla, upravo zajedništvo može doprinijeti najvećoj akciji čišćenja u Hrvatskoj. Bit će to prilika da vidimo koliko je svaki građanin ekološki osvješten, istaknula je.

Podsjetila je da je ideja krenula iz Estonije 2008. kada je 50 tisuća volontera u jednom danu očistilo deset tisuća tona otpada. Državi bi za to, kazala je, bilo potrebno tri i pol godine i čak 22,5 milijuna eura.

Ideja se brzo proširila, dodala je i navela kako je do sada u akciji sudjelovalo više od 20 zemalja i više od dva milijuna ljudi koji su uspjeli očistiti tisuće tone otpada. Istaknula je primjer Slovenije u kojoj je 270 tisuća volontera u jednom danu očistilo 15 tisuća tona otpada.

U Hrvatskoj je u tijeku kartiranje tj. označavanje divljih odlagališta, a svatko tko vidi odbačeni otpad može sliku postaviti na internetsku stranicu www.zelena-cistka.org na kojoj se nalazi karta s označenim divljim odlagalištima. Na karti se već nalazi više od 500 takvih točaka, rekla je voditeljica kartiranja i predsjednica udruge "Žmergo" Ana Golja.

Zdeslav Kalovac iz Hrvatskog kajakaškog saveza je za 15. travnja najavio 'pilot čišćenje' rijeke Save i njezine obale, a glavni tajnik Hrvatskog planinarskog saveza Darko Berljak pozvao je članove saveza da se uključe u akciju te kazao kako će oni kartirati planinska područja, a na sam dan akcije sudjelovati u čišćenju.

Uključivanje studenata u akciju čišćenja najavio je voditelj tima za društveno odgovorno poslovanje udruge "eSTUDENT" Alen Kosanović.

(Hina) xbma yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙