FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Agencija za zaštitu okoliša: lagani porast prekograničnog prometa otpadom

Autor: mbuj
ZAGREB, 1. ožujka 2012. (Hina) - Ukupni prekogranični promet otpadom, opasnim i neopasnim, u kontinuiranom je laganom porastu, s iznimkom 2009. kada je uočen blagi pad kao posljedica ekonomske krize i recesije, priopćila je danas Agencija za zaštitu okoliša.

Opasni otpad se isključivo izvozi iz Hrvatske, a uvoza nije bilo, navodi Agencija i ističe da izvezene količine opasnog otpada, uz manje oscilacije, iznose prosječno oko 16 tisuća tona godišnje.

Tijekom 2010. izvezeno je gotovo 19 tisuća tona opasnog otpada. Najzastupljenije su bile olovne akumulatorske ploče, građevinski i izolacijski otpad koji sadrži azbest i otpad od mehaničke obrade otpada koji sadrži opasne tvari. Opasni otpad iz Hrvatske najviše se izvozio u Sloveniju, Austriju i Njemačku.

Prema podatcima Agencije, uz manje oscilacije uzrokovane kretanjima na tržištu, Hrvatska godišnje izvozi oko pola milijuna tona neopasnog otpada. Tijekom 2010. godine ukupno je izvezeno nešto manje od 604 tisuće tona takvog otpada, najviše u Sloveniju i Italiju.

Uvoz neopasnog otpada bio je u neprestanom porastu do 2007. (prosječno se uvozilo oko 350.000 tona), nakon čega je u 2009. zabilježen značajan pad (215.820 tona), a u 2010. je uvezeno 225 tisuća tona. Hrvatska uvozi otpadni papir i karton iz BiH, Srbije i Slovenije te trosku od proizvodnje željeza i čelika iz BiH i Srbije za potrebe cementne industrije.

Izvozom opasnog otpada u Hrvatskoj se bavi desetak tvrtki, izvozom neopasnog otpada oko 400 tvrtki, a uvozom neopasnog otpada tridesetak hrvatskih tvrtki.

Agencija za zaštitu okoliša u priopćenju ističe da se praćenjem i kontrolom prekograničnog prometa opasnim i neopasnim otpadom dobiva uvid u tržište otpada s ciljem razvoja mehanizama za održivo gospodarenje prirodnim resursima, osobito onima čije su količine ograničene.

(Hina) pp/xbma yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙