FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 1. ožujka 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vjesti iz svijeta do 9,30 sati.

NEW YORK - Novi izaslanik UN-a i Arapske lige za Siriju Kofi Annan izjavio je da se nada da će uskoro otići u Damask i ondje predati jasnu poruku: nasilje mora prestati i humanitarne agencije moraju imati pristup stanovništvu. Upitan tijekom novinske konferencije u srijedu navečer, prve od njegova imenovanja prošlog tjedna, o poruci koju će donijeti Damasku, odgovorio je: "Poruka je jasna: pokolji i nasilje moraju prestati i humanitarne agencije moraju imati pristup stanovništvu kako bi obavljale svoj posao a žalosno je što to nije tako". Ujedinjeni narodi (UN) u utorak su objavili da je tijekom 11-mjesečne represije u Siriji nad protivnicima režima Bašara al-Asada živote, prema najnovijoj procjeni, izgubilo više od 7.500 ljudi.

KUVAJT - Ministri vanjskih poslova šest monarhija Perzijskog zaljeva sastat će se s ruskim kolegom u Rijadu 7. ožujka kako bi raspravljali o razvoju situacije u Siriji, izjavio je u četvrtak kuvajtski ministar vanjskih poslova. "Održat će se sastanak s ruskim ministrom vanjskih poslova i ministrima Vijeća suradnje u Zaljevu 7. ožujka u Rijadu", kazao je Šeik Sabah Haled al-Sabah pred zastupnicima dodajući da će ministri šest monarhija Zaljeva "izraziti razočaranje glede ruskog stava" o krizi u Siriji. Moskva i Peking dvaput su stavili veto Vijeću sigurnosti UN-a blokirajući nacrte rezolucije koja osuđuje i sankcionira Siriju.

PEKING/NEW YORK - Kina i UN pozdravili su u četvrtak odluku Sjeverne Koreje o zamrzavanju nuklearnih pokusa i obogaćivanja nuklearnog goriva te o povratku inspektora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koji će to nadgledati. "Kina pozdravlja napredak u odnosima Sjeverne Koreje i SAD i njihov doprinos prema zaštiti mira i stabilnosti na Korejskom poluotoku", objavio je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei na internetskoj stranici ministarstva. Glavni tajnik UN-a Ban ki-Moon je izrazio je nadu da će Sjeverna Koreja krenuti putem "provjerljive denuklearizacije Korejskog poluotoka". Sjedinjene Države u srijedu su objavile da je Sjeverna Koreja pristala na moratorij na nuklearne pokuse i lansiranje dalekometnih projektila, te da će dopustiti nuklearnim inspektorima da posjete kompleks u Yongbyonu kako bi provjerili je li zaustavljena svaka nuklearna aktivnost.

MOSKVA - Rusija je u četvrtak pozdravila odluku Sjeverne Koreje o nuklearnom moratoriju, nazivajući njen dogovor sa Sjedinjenim Državama korakom ka nastavku šestostranih pregovora. "Pozdravljamo odluku Sjeverne Koreje da proglasi moratorij na testiranje nuklearnog oružja i lansiranje balističkih raketa dugog dometa te obogaćivanja nuklearnog goriva", objavilo je rusko ministarsvo vanjskih poslova. State Department je rekao da su Sjedinjene Države spremne dati pomoć u hrani od 240.000 metričkih tona koju je zatražila Sjeverna Koreja te da se na temelju potreba može dogovoriti još pomoći.

WASHINGTON - Kandidat za predsjedničku nominaciju republikanaca na predsjedničkim izborima u SAD-u Mitt Romney dobio je predizbore u Wyomingu, javio je CNN u četvrtak. Predstavnici Republikanske stranke u toj saveznoj državi rekli su da je Romney na predizborima, koji su trajali skoro mjesec dana na razinama okruga u Wyomingu, dobio 39 posto glasova. Bivši senator Rick Santorum je drugi sa 33 posto glasova a za njim idu Ron Paul sa 20 i Newt Gingrich sa 8 posto glasova. Rezultati iz Wyominga objavljeni su dan nakon što je Romney opet preuzeo čelno mjesto među republikanskim kandidatima za nominaciju pobjedama na predizborima u Arizoni i Michiganu. Pobjede u tri države dale su Romneyu novi impuls uoči "super utorka" 6. ožujka kad se glasuje u deset američkih saveznih država.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙