FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro nadomak najvišoj razini prema dolaru od sredine prosinca

Autor: vmom
LONDON, 27. veljače 2012. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak oslabio na međunarodnim tržištima prema dolaru i jenu, no podršku bi mu mogla pružiti očekivana nova injekcija likvidnosti Europske središnje banke (ECB), zakazana za srijedu.

Euro je tako oslabio prema dolaru 0,45 posto i njime se trgovalo po 1,3392 dolara, što je nedaleko najviše razine u dva i pol mjeseca od 1,3486 dolara, na koju se popeo u petak. Nakratko je dosegnuo 109,915 jena, najvišu razinu od 31. listopada, da bi se potom ponovo spustio na 107,76 jena, što znači da je na dnevnom gubitku od 1,1 posto.

Dolar je nakratko ojačao na 81,661 jen, najvišu razinu u devet mjeseci, da bi se potom stabilizirao na 80,57 jena. Među razlozima slabljenja uzleta dolara prema jenu trgovci navode dobitonosne prodaje.

Unatoč pritiscima euro je ostao nedaleko najviše razine u dva i pol mjeseca prema dolaru, a novi dobitci mogući su uoči nove ponude jeftinih trogodišnjih zajmova ECB-a, najavljene za srijedu, prognoziraju analitičari.

Valutni strateg iz tvrtke nabCapital Gavin Friend očekuje da će euro jačati prema 1,37 do 1,38 dolara u idućih nekoliko tjedana zahvaljujući aukciji jeftinih zajmova ECB-a, optimizmu glede stabilizacije grčkih dužničkih problema i boljim globalnim gospodarskim podacima.

Prema anketi Reutersa bankovni trgovci u eurozoni procjenjuju da će banke uzeti 500 milijardi eura zajmova, tek nešto više od 489 milijardi koliko su se zadužile uoči Božića, a smatraju i da će to biti zadnja takva aukcija ECB-ovih zajmova.

Najveća svjetska gospodarstva iz skupine G20 poručila su da Europa mora uložiti dodatna sredstva u borbu protiv krize, pojačaviši time pritiske na Njemačku da odustane od protivljenja povećanju kriznog fonda eurozone.

Što se tiče uzleta dolara u odnosu na jen, većina analitičara očekuje njegov nastavak u dugoročnoj perspektivi. Neki su pak mišljenja da dolar ima malo prostora za jačanje iznad razine od 82 jena u kratkoročnoj perspektivi zbog mogućeg daljnjeg popuštanja monetarne politike u SAD-u. Tako će za nove smjernice pažljivo pratiti govor čelnika američke središnje banke Fed Bena Bernankea ovih dana u Kongresu ne bi li doznali nešto u vezi mogućeg pokretanja nove runde kupovina obveznica.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙