FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Davutoglu: Pregovori s Iranom možda u travnju u Turskoj

Autor: vrad
ISTANBUL, 29. veljače 2012. (Hina/AFP) - Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu ocijenio je da bi se pregovori Irana i velesila iz skupine 5+1 o spornom iranskom nuklearnom programu mogli nastaviti najkasnije u travnju, izvijestila je turska novinska agencija Anadolija.

"Ovih su se dana razmjenjivala pisma. Ako Bog da, idućeg tjedna ponovo ću se sastati s iranskim ministrom vanjskih poslova. Ako Bog da, utvrdit ćemo nadnevak" za nastavak pregovora, rekao je Davutoglu u razgovoru koji je u utorak dao za javnu mrežu TRT, kako je prenijela Anadolija.

"Mislim da bi se novi susret mogao dogoditi za mjesec dana (...), najkasnije u travnju", dodao je Davutoglu.

U pismu koje je 15. veljače poslao visokoj predstavnici EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, glavni iranski pregovarač Said Džalili rekao je da je spreman nastaviti nuklearne pregovore sa zemljama skupine 5+1 (SAD, Kina, Rusija, Francuska, Velika Britanija i Njemačka).

Zadnji krug pregovora održan je u siječnju 2011. u Istanbulu, u Turskoj.

Davutoglu je izrazio spremnost da bude domaćin novog kruga pregovora.

"Ako izaberu Tursku, učinit ćemo, kao i svaki put, sve što je u našoj moći i biti domaćin" susreta, kazao je.

Zapad sumnja da Iran želi obogaćivati uranij radi proizvodnje atomske bombe. Teheran pak tvrdi da je njegov nuklearni program namijenjen isključivo proizvodnji električne energije.

(Hina) xvrad ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙