FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turska najavila inicijativu za rješenje krize u Siriji

Autor: vmrs
ANKARA, 7. veljače 2012. (Hina) - Turski premijer Tayyip Erdogan izjavio je u utorak da njegova zemlja priprema inicijativu za rješenje krize u Siriji nakon "fijaska" s nacrtom rezolucije koju su u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda blokirale Rusija i Kina, javljaju agencije.

"Pokrenut ćemo novu inicijativu s onim zemljama koje stoje iza sirijskog naroda, a protiv režima", izjavio je Erdogan i naglasio da će njegova zemlja iskoristiti diplomatske kanale da bi skrenula pažnju na krizu u Siriji.

"Ne smijemo šutjeti o događajima u Siriji i ne smijemo okrenuti leđa sirijskom narodu", rekao je u Ankari, ali nije odao pojedinosti nove turske inicijative.

Ankara ne krije zabrinutost zbog blokade rezolucije u kojoj se tražilo da predsjednik Bašar al Asad podnese ostavku kako bi se otvorila vrata promjenama i spriječio nastavak krvoprolića u Siriji.

Erdogan je izjavio, a da nije spomenuo Rusiju i Kinu, da će zemlje koje se Sirijom služe kao pijunom u igrama velikih sila i same biti "poprskane krvlju". "Veto na rezoluciju dao je predsedniku al Asadu dozvolu da ubija", naglasio je turski premijer, a prenose agencije.

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu u srijedu putuje u Washington na razgovor s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, o stanju u Siriji.

Ankara je prije godinu dana, kad su počeli nemiri u Siriji, bila suzdržana, a od "svoga prijatelja" Al-Asada tražila da prestane s progonom oporbe i počne demokratske reforme. Ali pošto se on na te zahtjeve oglušio, Turska je zaoštrila ton i uvela sankcije protiv Asadova režima ne bi li i tako pridonijela zaustavljanju krvoprolića koje je dosad odnijelo više od šest tisuća života.

(Hina) xvm ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙