FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Clinton o rješenju krize oko nevladinih organizacija u Egiptu

Autor: vrad
WASHINGTON, 28. veljače 2012. (Hina/AFP) - Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u utorak da su Egipat i Sjedinjene Države "blizu rješenju" krize nastale zbog sudbenog progona članova nevladinih organizacija optuženih za nezakonito financiranje, rekavši kako se nada da će se to pitanje riješiti "ubrzo".

"Naporno pregovaramo s egipatskom vladom kako bismo pronašli rješenje" za to pitanje, dodala je američka državna tajnica na saslušanju u američkom Kongresu, dva dana pošto je suđenje 43 osobama, među kojima je 19 Amerikanaca i državljana drugih zemalja, odgođeno za 26. travnja.

Clinton ipak nije htjela dati potanje informacije o sadržaju pregovora s vlastima u Kairu. "Održali smo velik broj napornih sastanaka i mislim da smo blizu rješenju", dodala je.

Odgovarajući na upit senatora o opasnosti za američke građane da im se sudi na egipatskom sudu, Clinton je opetovala: "Ne želim o tome reći ništa više nego da ćemo stvar riješiti ubrzo".

Koncem prosinca pretresene su prostorije sedamnaest nevladinih organizacija specijaliziranih za pomoć civilnom društvu. Organizacije među kojima su se neke bavile obukom kandidata za predizbornu utrku i izbornih promatrača, optužene su za miješanje u domaću politiku.

Uhićenja nije bilo, ali se nekolicina Amerikanaca sklonila u američko veleposlanstvo u Kairu. Među njima i glavni optuženik Sam LaHood, sin američkog ministra prometa Raya LaHooda i čelnik egipatske sekcije International Republican Institutea (IRI).

Američki zastupnici su upozorili da bi suđenje moglo nanijeti nepopravljivu štetu vezama Egipta i SAD-a, glavnog financijaša egipatskih vlasti, koji im svake godine šalje vojnu pomoć vrijednu 1,3 milijarde dolara.

(Hina) xvrad ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙