FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Burns razgovarao sa srbijanskim dužnosnicima

Autor: ssai
BEOGRAD, 17. veljače 2012. (Hina) - Zamjenik američke državne tajnice William Burns u petak je u Beogradu, u okviru turneje po jugoistočnoj Europi, razgovarao s najvišim srbijanskim političkim dužnosnicima o srbijanskoj kandidaturi za članstvo u Europskoj uniji.

"Došao sam s vrlo jasnom porukom da predsjednik Obama, državna tajnica Clinton i čitava administracija podupiru dalje unaprjeđenje naših odnosa sa Srbijom, kao i europske težnje Srbije", rekao je Burns u izjavi za srbijansku državnu televiziju RTS.

Sjedinjene Američke Države, kako je rekao, snažno podupiru kandidaturu Srbije za članstvo u EU i smatraju da se taj cilj u idućih nekoliko tjedana može postići.

Dodao je kako će, premda nema pravo glasa u Uniji, SAD učiniti sve što je u njihovoj moći da ohrabre tu odluku.

"Naravno, nadamo se i da će Srbija ispuniti svoje obveze kako bi nam pomogla da joj pomognemo i osiguramo status kandidata", istaknuo je Burns.

Status kandidata Srbije za članstvi u Uniji otvorio bi, po njegovim riječima, mnoge nove mogućnosti ne samo u odnosima Srbije i EU, već i u odnosima u susjedstvu i odnosima s SAD-om.

Burns je, prema izvješću RTS-a, u petak u Beogradu razgovarao sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i predsjednikom vlade Mirkom Cvetkovićem, kao i s ministrima obrane i gospodarstva, Draganom Šutanovcem i Nebojšom Ćirićem.

Europsko vijeće 9. prosinca 2011. odlučilo je da status kandidata Srbije za članstvo u EU bude dodijeljen u ožujku 2012., ako se do tada postigne veći napredak u dijalogu Srbije s Kosovom.

Kako je tada najavljeno u Bruxellesu, slijedeća procjena o tome hoće li Srbiji biti dodijeljen status kandidata za članstvo u EU trebala je biti na dnevnom redu sredinom veljače, a konačna odluka može se očekivati u ožujku.

(Hina) xdas yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙