FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Jaki jen i poplave na Tajlandu pritisnuli japansko gospodarstvo

Autor: gple
TOKIO, 13. veljače 2012. (Hina/AFP) - Japansko gospodarstvo smanjilo se u posljednja tri mjeseca prošle godine neočekivano jakim tempom, pritisnuto jakim jenom i poplavama na Tajlandu, pokazali su u ponedjeljak najnoviji podaci.

U razdoblju od listopada do kraja prosinca japanski BDP smanjio se za 2,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, osjetno više no što su analitičari predviđali, procijenivši njegov pad na 1,4 posto.

U odnosu na prethodno tromjesečje gospodarstvo se smanjilo za 0,6 posto.

Podaci ukazuju na mukotrpan oporavak Japana od posljedica prošlogodišnjeg potresa i tsunamija. Proizvodnju u pojedinim velikim japanskim poduzećima dodatno su narušile poplave na Tajlanu, poremetivši lance opskrbe.

"Gospodarstvo se smanjuje znatno brže no što se očekivalo. Pad izvoza teško pogađa industriju", konstatirao je Martin Schulz iz Fujitzu Research Institutea.

Najnoviji japanski pokazatelji nadovezuju se na strahovanja od usporavanja svjetskog gospodarstva, između ostalog i zbog nastavljene dužničke krize u eurozoni, koja je nagrizla povjerenje potrošača i osobnu potrošnju u Europi, ključnom japanskom tržištu.

Dodatni je uteg za japanska poduzeća bio jaki jen, koji je od travnja prošle godine ojačao prema dolaru više od sedam posto. Zbog takvog tečaja japanski su proizvodi osjetno skuplji u inozemstvu dok se zarada japanskih izvoznika pri repatrijaciji smanjuje.

Svi ti faktori zajedno pritišću japansko gospodarstvo, tumače analitičari. "Razlog pada je vanjska potražnja. Izvoz se jako smanjio zbog trostrukog šoka koji su prouzročili Europa, jaki jen i poplave na Tajlandu", zaključio je Hiroaki Muto iz Sumitomo Mitsui Asset Managementa.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙