FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Lovac na naciste" kandidatkinja za njemačkog predsjednika

Autor: vrad
BERLIN, 27. veljače 2012. (Hina/AFP) - "Lovca na naciste" Beate Klarsfeld (73) izabrala je stranka Die Linke za kandidatkinju za njemačkog predsjednika, priopćila je ta radikalno ljevičarska stranka.

Klarsfeld koja je zajedno sa suprugom, francuskim odvjetnikom Sergeom Klarsfeldom, pronašla dobar broj nacističkih ratnih zločinaca i otkrila tamnu prošlost više međunarodnih čelnika, ipak nema nikakve izglede protiv Joachima Gaucka, kandidata oko kojeg su suglasnost postigle stranke u koalicijskoj vladi i socijaldemokratska oporba.

Sve stranke su se 19. veljače dogovorile o izboru tog 72-godišnjeg pastora koji je bio aktivist za ljudska prava u nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj.

Die Linke, stranka bivših istočnonjemačkih komunista, protivi se kandidaturi Gaucka koji je nakon ujedinjenja bio prvi ravnatelj arhiva Stasija, bivše istočnonjemačke tajne policije.

Bračni par Klarsfeld razotkrio je spornu prošlost Kurta Waldheima, glavnog tajnika UN-a, poslije austrijskog predsjednika.

Izbor novog njemačkog predsjednika koji će zamijeniti Christiana Wulffa koji je dao ostavku zbog optužba za nesavjesno obavljanje dužnosti, zakazan je 18. ožujka.

(Hina) xvrad ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙