FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pohvale i pokude Jovanovića nakon jučerašnje rasprave s Dodikom

Autor: rmav
SARAJEVO, 2. veljače 2012.(Hina) - Predsjednik Liberalno-demokratske partije Srbije (LDP) Čedomir Jovanović dobio je u četvrtak, nakon jučerapnjeg javnog sučeljavanja s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, same pohvale u sarajevskim medijima, dok je za političke stranke, razne udruge i najveći dio medija u Republici Srpskoj postao nacionalni izdajnik protiv kojega su najavljene i sudske tužbe.

"Oslobođenje" u posebnom komentaru ističe kako je od svih počinjenih zločina još gore njihovo relativiziranje, u čemu ustrajava upravo Dodik. List njegovo negiranje genocida u Srebrenici naziva "odvratnim lažima".

"To što Srbi imaju svoju istinu o karakteru rata u BiH, Hrvati svoju, a Bošnjaci svoju i što se pritom ne slažu tko je prvi počeo, to se nekako i da razumjeti, ali oko bilo kojeg zločina ne može biti nikakvog spora", ističe list.

"Willy Brandt kojega Srbija neće", naslov je komentara o sučeljavanju Javanovića i Dodika kojega je u objavio "Dnevni avaz".

List ističe kako je Jovanović kao niti jedan Srbin do sada pokazao da bi i srpski narod mogao imati osobu poput pokojnog njemačkog kancelara koji se osobno pokajao zbog zločina nacista, no dodaje da u Srbiji ne postoji spremnost da se prihvati i podrži nekoga tko je "ogolio svu monstruoznost i posljedice politike vođene 90-ih godina, a koje se Srbija ni danas nije odrekla".

"Avaz" zaključuje kako je neralno očekivati da bi Srbija nakon Jovanovićeva istupa doživjela katarzu. Citirajući komentare brojnih javnih osoba list konstatira kako je sasvim jasno da većina u Srbiji danas razmišlja na isti način kao i Dodik. No "Avaz" upozorava kako je možda najvažnije od svega što je Dodik izgovorio njegova izjava da bi neovisnost RS u ovom trenutku priznalo devet ili deset država. Uz zaključak kako je to dokaz da RS "traži partnere za dezintegraciju BiH", list citira hrvatskog povjesničara Ivu Banca koji podsjeća na to s kim se Dodik u posljednje vrijeme družio jer među tim političarima ima i onih iz veoma utjecajnih zemalja. "Dodik, koji ne priznaje da je RS stvorena na genocidu, sigurno će sebi tražiti partnera", konstatira Banac te dodaje kako za Srbiju nema demokratskog puta sve dok na Srebrenicu bude gledala kao na usputni događaj.

Zastupnica u srbijanskom parlamentu Vesna Pešić također ne dvoji kako je sada postalo sasvim jasno da Dodik teži k otcjepljenju RS od BiH. "Dodik dosta radi na tome da se RS otcjepi", izjavila je Pešić dodajući kako on u međuvremenu čini sve ne bi li potaknuo unutarnju dezintegraciju BiH.

Za razliku od medija u Sarajevu, banjalučke "Nezavisne novine", bliske Dodiku, uoči njegova sučeljavanja s Jovanovićem pozvale su i na kazneni progon onih koji govore poput lidera LDP-a. Koluminist "Nezavisnih" predložio je da RS donese zakon kojim bi se sankcionirale javno izrečene uvrede o navodnoj genocidnosti i zločinačkim temeljima RS.

Podnošenje tužbe teritorijalno nadležnom sudu protiv Jovanovića za klevetu i uvredu već u srijedu je najavila udruga koja okuplja članove obitelji poginulih i nestalih iz RS.

Izvješćujući o javnom sučeljavanju Jovanovića i Dodika elektroničpki mediji u RS u srijedu su naširoko citirali predsjednika RS, dok su lideru LDP-a ostavili malo prostora u prepričanoj verziji. Na sličan način o tome su u četvrtak izvijestile i "Nezavisne novine".

Međunarodni sud pravde (ICJ) potvrdio je kako se u Srebrenici u srpnju 1995. dogodio genocid nad Bošnjacima, a ta je kvalifikacija sastavni dio presude po tužbi koju je BiH podnijela protiv Srbije zbog agresije i genocida. Kvalifikacija genocida stoji i u nizu presuda koje je donio međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju, primjerice u slučaju generala Radislava Krstića, koji je zajedno s Ratkom Mladićem bio jedan od ključnih zapovjednika postrojbi bosanskih Srba koje su sudjelovale u masovnim likvidacijama zarobljenih Bošnjaka. Krstić je ujedno bio prvi Europljanin osuđen za genocid od nekog međunarodnog suda nakon nuernberškog procesa.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙