FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

Autor: sdje
ZAGREB, 26. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12.30:

LAGOS

U napadu bombaša samoubojice na crkvu u nigerijskome gradu Josu poginule su najmanje tri osobe, a desetero je ranjeno, službeno je objavljeno. "Bombaš samoubojica uletio je autom u crkvu i aktivirao eksploziv. Troje je poginulo, a desetero ranjeno", rekao je Mark Lipdo, predstavnik crkve. Napad se dogodio u vrijeme jutarnje službe, a crkva je bila puna vjernika. Nijedna skupina još nije preuzela odgovornost za taj napad, iako radikalna islamistička skupina Boko Haram u zadnje vrijeme napada mete diljem Nigerije, pa i crkve. U božićnome napadu na katoličku crkvu u Madali poginule su 44 osobe.

KABUL

Afganistanski predsjednik Hamid Karzao u nedjelju je preko televizije stanovništvu uputio ponovljen poziv na smirivanje stanja, nakon šest dana prosvjeda i nereda, potaknutih spaljivanjem Korana u američkoj bazi Bagram, u kojim je poginulo najmanje 29 osoba, a oko 200 ih je ranjeno. "Vrijeme da se vratimo miru i ne dozvolimo našim neprijateljima da iskoriste ovu situaciju", rekao je Karzai u obraćanju naciji putem državne televizije. Karzai je također pozvao Afganistance da pričekaju rezultate istrage o incidentu u bazi Bagram, za koji se doznalo prošlog utorka. Među žrtvama nasilnih prosvjeda i nereda u zemlji, potaknutih paljenjem Korana, su i dva američka vojnika, kao i dva visoka američka časnika koji su radili u ministarstvu unutarnjih poslova u Kabulu, a ubijeni su u subotu, za što su odgovornost preuzeli talibani.

KABUL

Afganistanske vlasti objavile su u nedjelju da je jedan afganistanski policajac možda sudjelovao u ubojstvu dvojice američkih časnika u zgradi ministarstva unutrašnjih poslova, zbog čega je NATO povukao sve osoblje iz ministarstava. Abdul Sabor (25) glavni je sumnjivac. Američki pukovnik i bojnik ubijeni su izbliza u dobro štićenome ministarstvu u središtu glavnoga grada Kabula, rekli su za Reuters visoki izvori u snagama sigurnosti, pod uvjetom da ostanu anonimni. "Abdul Sabor sad je na slobodi. On je glavni sumnjivac, ali ne znamo je li i ubojica", rekao je jedan izvor i dodao da snimke interne televizije pokazuju da je Sabor imao pristup u zapovjedni kontrolni centar u kojem su pronađeni ubijeni Amerikanci.

DAKAR

Senegalci su u nedjelju od devet ujutro počeli izlaziti na izbore, a predsjednik Abdoulaye Wade ima više protukandidata koji nelegalnim smatraju njegov pokušaj da osvoji i treći mandat te tvrde da će to destabilizirati tu inače mirnu zapadnoafričku državu. Glasa se nakon višetjednih nasilnih uličnih prosvjeda protiv staroga predsjednika koji želi produljiti dosadašnjih 12 godina na toj dužnosti, a promatrčai kažu da je senegalski ugled čvrste demokracije ugrožen. U nasilju je dosad poginulo najmanje šestero ljudi. Prosvjede vodi Pokret M23, koalicija oporbenih stranaka i udruga civilnog društva. Naziv je pokret dobio po 23. lipnju kada su prosvjedovali protiv nacrta zakona kojim je Wade htio ozakoniti izbor predsjednika u samo jednome krugu i sa samo 25 posto glasova, od čega je odustao pod pritiskom ulice i stranih zemalja. Većina od 13 Wadeovih protukandidata potječe iz M23.

JOHANNESBURG

Bivši južnoafrički predsjednik i borac protiv apartheida Nelson Mandela (93), koji je hospitaliziran zbog bolova u želucu, podvrgnut je laparoskopskom zahvatu i osjeća se dobro, izjavili su u nedjelju južnoafrički dužnosnici. "Mandela je dobro i oporavlja se od anestezije, dobro je koliko može biti u njegovoj dobi", rekao je ministar obrane JAR-a Lindiwe Sisulu koji je objavio da je Mandela podvrgnut dijagnostičkoj laparoskopiji. Brojni stanovnici Južne Afrike okupili su se u nedjelju u crkvi Regina Mundi u Johannesburgu, nekadašnjem središtu borbe protiv apartheida, gdje se mole za zdravlje bivšeg predsjednika. Mandela, dobitnik Nobelove nagrade za mir koji je 27 godina proveo u zatvoru, 1994. godine je postao prvi crni predsjednik Južne Afrike.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙