FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 20. veljače 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

FRANKFURT - Njemački sindikat zaposlenika u sigurnosti zračnog prometa (GdF) pozvao je kontrolore kretanja zrakoplova na tlu u zračnoj luci u Frankfurtu da novi 24-satni štrajk, koji je počeo u ponedjeljak u pet sati ujutro, produlje do srijede. Prekid rada će tako trajati do pet sati ujutro u srijedu, objavio je glasnogovornik GdF-a Markus Siebers. GdF, mala sindikalna skupina od dvjestotinjak članova, ali ključna kretanje zrakoplova aerodromskim pistama, traži povećanje plaća jer im se povećao opseg posla otvaranjem četvrte piste u zračnoj luci. Njihov štrajk u četvrtak i petak doveo je do otkazivanja oko 450 letova. Sindikat je objavio da neće štrajkati tijekom vikenda kako bi uprava Fraporta, tvrtke koja upravlja zračnom lukom u Frankfurtu, trećoj po veličini u Europi, mogla razmisliti o njihovim zahtjevima. Fraport zahtjeve sindikata smatra pretjeranima i odbija ih prihvatiti. Sindikat je odlučio produljiti štrajk na 48 sati jer im iz Fraporta "nisu ponudili nikakav novi odgovor", rekao je Siebers. Lufthansa je već otkazala 200 predviđenih letova za ponedjeljak, uglavnom na domaćim linijama.

TEHERAN - Izaslanstvo Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) doputovalo je u ponedjeljak u Teheran u pokušaju pronalaženja diplomatskog rješenja iranskog nuklearnog pitanja, objavila je novinska agencija Isna. Izaslanstvo će održati razgovore s dužnosnicima Iranske organizacije za atomsku energiju te drugim državnim dužnosnicima, objavila je agencija. Nijedna druga naznaka o programu izaslanstva i mogućnosti posjetama spornim nuklearnim postrojenjima nije iznesena. Posjet izaslanstva, drugi u manje od mjesec dana, trebao bi pokušati razjasniti nejasne zone iranskog nuklearnog programa koji, po IAEA, potiče sumnju u iranske stvarne namjere. Prethodnu misiju, od 29. do 31. siječnja, pomoćnik direktora IAEA i šef inspektora Herman Nackaerts ocijenio je "dobrom", ali je naglasio da ostaje "još puno posla". On je u nedjelju izjavio kako se nada da će dobiti konkretne rezultate svoje dvodnevne misije po Iranu, no upozorio je da bi napredak mogao biti vrlo polagan. "Nadamo se da će rezultati naše dvodnevne misije u Teheranu biti dobri i konstruktivni", rekao je Nackaerts novinarima u zračnoj luci u Beču. IAEA se nada da će uspjeti ustanoviti stvarnu i jasnu prirodu iranskoga nuklearnog programa, tj. je li riječ o vojnome programu, kako to vjeruju zapadnjaci ili isključivo civilnome, kako tvrde Iranci.

LOS CABOS - Šefovi diplomacija zemalja G20 počeli su u nedjelju u Los Cabosu, na sjeveroistoku Meksika, svoj prvi sastanak koji će biti posvećen raspravi o globalnom upravljanju, transnacionalnom kriminalu, klimatskim promjenama i sigurnosti hrane. Sastanak neformalnog karaktera organizira meksička ministrica vanjskih poslova Patricia Espinosa, a nazočit će mu, među ostalima, američka državna tajnica Hillary Clinton, njemački šef diplomacije Guido Westerwelle i visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Catherine Ashton. Ukupno je deset zemalja poslalo u Meksiko svoje ministre vanjskih poslova, a ostale, uključujući Kinu, Francusku, Brazil i Indiju, bit će zastupljene na nižoj razini. "Mnogo je problema koji pogađaju živote milijardi osoba u svijetu te oko kojih međunarodna zajednica ne uspjeva poduzeti vidljivi napredak", kazala je na otvaranju sastanka Patricia Espinosa. G20 okuplja dvadeset najvećih svjetskih gospodarstava. Skupinom trenutno predsjeda Meksiko i ta će zemlja organizirati sljedeći summit G20 18. i 19. lipnja, najverojatnije također u Los Cabosu.

MEXICO - Najmanje 44 osobe ubijene su u tučnjavi suparničkih narkobandi u nedjelju u napučenom zatvoru na sjeveru Meksika, objavile su mjesne vlasti. U tučnjavi noževima, kamenjem i šakama smrtno su stradala najmanje 44 zatvorenika u kaznionici u Monterreyju, a među njima su članovi dvaju zloglasnih narkokartela. "Ne možemo isključiti mogućnost da su neki zatvorenici pobjegli. Iako tragična, ova je tučnjava možda i započela kao sredstvo ometanja pažnje", rekao je Jorge Domene, glasnogovornik vlade meksičke savezne države Nuevo Leona. "Još uvijek brojimo zatvorenike i ako potvrdimo sadašnji broj mrtvih, neki će nedostajati", dodao je. U organizaciju su možda upleteni i neki korumpirani zatvorski čuvari. Svi zatvorski dužnosnici i čuvari zadržani su na ispitivanju dok se stvar ne razjasni, dodao je Domene. Zatvor u Monterreyju prenapučen je kao i mnogi drugi u Meksiku. U njemu je bilo 80 posto više zatvorenika nego što je predviđeno smještajnim kapacitetima. Nedjeljno nasilje drugi je najtragičniji slučaj u latinoameričkim zatvorima u sedam dana. Prošli tjedan je u požaru u zatvoru u Hondurasu poginulo 350 ljudi.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙