FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lagumdžija: Za HDZ-ove nema mjesta u vladi FBiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 17. veljače 2012.(Hina) - Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP) Zlatko Lagumdžija odbacio je mogućnost rekonstrukcije vlade Federacije BiH koja bi podrazumijevala ulazak ministara iz reda HDZ BiH i HDZ 1990. u njen sastav.

"To jednostavno nije realno u ovom trenutku", izjavio je Lagumdžija u intervjuu kojega su u petak objavile banjalučke "Nezavisne novine".

Na rekonstrukciji federalne vlade odnosno na uključenju dva HDZ-a u njen sastav opetovano inzistira predsjednik HDZ BiH Dragan Čović koji drži kako je to logičan korak nakon dogovora o uspostavi vladajuće koalicije na državnoj razini.

Izostanak dogovora dva HDZ-a, s jedne, te SDP-a i Stranke demokratske akcije (SDA), s druge strane prošle je godine doveo do toga da mjesta namijenjena Hrvatima u federalnoj vladi popune ministri iz Hrvatske stranke prava (HSP) i Narodne stranke "Radom za boljitak" (NSRzB).

Lagumdžija je kazao kako je rekonstrukcija koju SDP želi promjena prioriteta vlasti i vraćanje problema običnog čovjeka u središte pozornosti.

"Ono što također zahtijeva rekonstrukciju jesu odnosi unutar Bosne i Hercegovine na način da bude vraćeno povjerenje među političkim subjektima, izgubljeno nakon pada paketa ustavnih amandmana iz 2006. godine", izjavio je Lagumdžija.

Ocijenio je kako oba HDZ-a imaju velike unutarnje probleme i znatan broj nezadovoljnika u svojim redovima, što je vjerojatno i motiv zbog kojih stranačka vodstva žele uključenje u federalnu vladu.

"Vlada FBiH radi dobar posao i ima punu podršku SDP-a. Sve dok je tako od rekonstrukcije nema ništa", kazao je Lagumdžija dodajući kako ipak očekuje vidjeti što će donijeti partnerstvo s dva HDZ-a na državnoj razini te u nekim županijama.

"Ukoliko se pokaže da su te vlade, zahvaljući HDZ-u, bolje, učinkovitije i odgovornije, možemo razgovarati o tome kako da ta pozitivna iskustva prenesemo i na druge vlade", izjavio je predsjednik SDP BiH naznačivši i to kako ne vjeruje da bi u nekoj novoj vladi bilo mjesta i za HDZ 1990.

Ta je stranka nakon izbora u listopadu 2010. pregovarala sa SDP-om o uspostavi vlasti bez sudjelovanja HDZ BiH, no od toga je odustala priklonivši se na kraju savezu s Čovićevom strankom.

Lagumdžija je potvrdio i to kako ima stanovitih poteškoća u partnerstvu između SDP-a i SDA tvrdeći kako je to rezultat činjenice da u SDA i dalje ima ljudi koji imaju otpor prema SDP-u ali i onih koji su sljednici "promašenih i kriminaliziranih projekata".

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙